Recordaantal antisemitische incidenten gemeten in het VK in 2018

De Britse ngo Community Security Trust heeft gisteren zijn jaarlijkse rapportage van antisemitische incidenten in het Verenigd Koninkrijk gepubliceerd. Het aantal van 1,652 gerapporteerde incidenten is het hoogste ooit gemeten in een jaar in het VK. Het is het derde jaar op rij dat een recordaantal gemeten wordt.

Dit aantal omvat antisemitische uitingen in alle omgevingen waar dit bijgehouden wordt. Dat wil zeggen, zowel online en op sociale media als op straat en in de directe omgeving. Een overzicht van incidenten naar omgeving waarin ze geuit zijn laat zien dat de toename weliswaar het sterkst is op sociale media, maar ook op andere terreinen zichtbaar is.

Deze grafiek laat het totaal aantal incidenten in het VK zien vanaf 2014, onderverdeeld naar verbaal geweld (donkerblauw), uitingen op sociale media (paars) en overige incidenten (lichtblauw). Bron: Antisemtic Incidents Report 2018, CST

Antisemitisme en actualiteiten: een bewogen jaar
De rapportage van CST laat duidelijk zien er een verband bestaat tussen actualiteiten uit het afgelopen jaar en hoe antisemitisme zich geuit heeft, zowel in het aantal incidenten als in hun karakter.

In de maand mei werd het hoogste aantal incidenten geteld (182). Dit viel samen met gewelddadige botsingen tussen het Israelische leger door Hamas georganiseerde protesten rondom de grens met Gaza. Dit patroon, waarbij antisemitisme toeneemt naarmate geweld in de context van het Israelisch-Arabisch conflict toeneemt, is ook in Nederland al langere tijd zichtbaar.

Ook heeft CST de controverse over antisemitisme in de Labourpartij als bron herkend in veel incidenten (148 in totaal), met name rond de zomermaanden, toen deze het meest speelde in het nieuws. Zowel binnen als buiten de Labourpartij zijn velen van mening dat partijleider Corbyn antisemitische uitingen door partijleden onvoldoende heeft veroordeeld, en daarbij zelf in zijn uitingen soms neigt naar antisemitisme.

Hoewel veel gemeten incidenten als directe reactie gezien kunnen worden op één van deze onderwerpen, wordt benadrukt dat in de meeste gevallen geen specifiek motief of specifieke ideologie herkenbaar is.

David Delew, directeur van CST, benadrukt dat de toename niet toegeschreven kan worden aan anti-Israelsentimenten in het VK. Anders dan in 2006 en 2014, toen Israel militaire operaties voerde tegen respectievelijk Hezbollah en Hamas, was er in 2018 geen sprake van een dergelijke langdurige militaire actie. “Onze partnerorganisaties en wijzelf moeten antisemitische politiek en opzettelijke exclusie van Joden uit anti-racismenormen bestrijden. Maar als Israel weer in een conflict verwikkeld raakt, zal de fysieke impact daarvan nog eens bovenop de huidige situatie komen te vallen”, laat Delew weten in zijn reactie.

Antisemitisme in kaart brengen
De toename van het aantal gemeten incidenten valt samen met een toename van antisemitische sentimenten zoals ervaren door Joodse EU-burgers. Dit is naar voren gekomen in een EU-breed onderzoek van het Bureau voor de grondrechten, dat afgelopen december gepubliceerd werd. Deze combinatie van kennis benadrukt daarmee het belang van het zorgvuldig in kaart brengen van antisemitische uitingen. Alleen door het fenomeen beter te begrijpen, kan het efficiënt bestreden worden door beleidsmakers en de samenleving in het algemeen.

CIDI brengt al sinds decennia een jaarlijkse monitor antisemitische incidenten uit, volgens een constante methodologie die vergelijkingen met voorgaande jaren mogelijk maakt. Sinds 2017 worden ook online uitingen, die een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven, bijgehouden. In maart zal de monitor over het jaar 2018 gepresenteerd worden.