Regering veroordeelt sloop watertanks door Israel

De Nederlandse regering veroordeelt de sloop door Israel van drie watertanks op de West Bank. De Palestijnse watertanks, die in mei door Israel werden gesloopt, waren gefinancierd met Nederlands ontwikkelingsgeld.

Dat blijkt dinsdag uit de antwoorden op Kamervragen van Sjoerd Sjoerdsma (D66), Martijn van Helvert (CDA) en Sadet Karabulut (SP). Volgens ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) heeft Nederland geprotesteerd en om schadevergoeding gevraagd.

Het project was gebouwd in Area C van de West Bank, ten zuiden van Hebron. Volgens de Oslo-akkoorden valt dit gebied onder de verantwoordelijkheid van het Israelische leger: voor bouwprojecten in Area C is daarom een vergunning nodig van de Israelische autoriteiten.

De administratie hadden echter geen vergunning afgegeven voor de bouw van de watertanks in kwestie. Bovendien is het gebied aangemerkt als militair oefenterrein. Israel heeft daarom het Nederlandse verzoek om schadevergoeding afgewezen.

Het is niet de eerste keer dat projecten, gefinancierd met geld van Nederland en de Europese Unie, worden gesloopt omdat ze zonder vergunning waren gebouwd. Vorige zomer nam Israel ook al ‘Nederlandse’ zonnepanelen in beslag. Ook hier is protest tegen aangetekend.

De Israelische regering liet Nederland destijds weten geheel volgens internationale afspraken en wetten te handelen. De Nederlandse steun aan illegaal gebouwde projecten zou juist tegen deze afspraken ingaan. Door om opheldering te vragen zou Nederland zich met intern Israelisch beleid bemoeien. Critici zeggen echter dat vergunningen in Area C zelden worden toegewezen.

Daarom worden veel projecten, waaronder de Nederlandse watertanks, zonder vergunning toch gebouwd. In totaal heeft Nederland sinds mei 2015 €38.600 schade geleden, aldus Blok en Kaag. “Nederland blijft zowel bilateraal als via de EU druk op Israel uitoefenen om sloop en confiscatie van Palestijnse eigendommen stop te zetten”, schrijven de ministers.