Steekpartij in Sheikh Jarrah

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 8 dec 2021 JERUZALEM TERRORISME

Een Israelische vrouw van 26 is vanmorgen neergestoken door een Palestijns meisje van 15. Dit gebeurde in de Jeruzalemse wijk Sheikh Jarrah, ook wel bekend als Shimon HaTzadik. De vrouw was onderweg met haar kinderen naar school, toen zij werd aangevallen door een Palestijns tienermeisje met een mes. De steekpartij in deze wijk, waar de spanningen al tijden hoog zijn, word door de politie gezien als een terreuraanslag.

Nasleep van de steekpartij op 8 december 2021 in Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik. (bron: screenshot Twitter / @manniefabian)

Messen als favoriete middel voor terreur

Het is niet voor het eerst dat een mes het wapen van keuze is bij aanvallen op nietsvermoedende Israeli’s. Sinds enkele jaren gebruiken Palestijnen messen bij aanvallen op Israelische soldaten en burgers. De aanvallers worden ecjter steeds jonger. Zij worden opgehitst door terreurgroepen via onder andere social media. Er wordt hen een paradijselijke toekomst voorgehouden, waarvoor Joods bloed aan hun handen noodzakelijk is.

Camerabeelden van het 15-jarige Palestijnse meisje dat verdacht wordt van het neersteken van een 26-jarige Israelische in Jeruzalem op 8 december 2021.

De betrokken vrouwen in deze steekpartij, zowel het slachtoffer als de verdachte, wonen in Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik. Die wijk is sinds afgelopen mei het centrum van spanningen tussen Israeli’s en Palestijnen. De escalatie in mei had als één van de redenen het langlopende vastgoedconflict in de wijk. Ondanks het aanbod van een compromis van het Israelische Hooggerechtshof. sleept dit nog altijd voort.

Het 15-jarige meisje, volgens Palestijnse media heet zij Nawfuz Hamad, werd al snel opgepakt door de Israelische politie. Intussen ligt het 26-jarige slachtoffer met lichte verwondingen in het Hadassah-ziekenhuis. “Voorbijgangers zeiden dat het slachtoffer werd neergestoken terwijl ze met een kinderwagen liep om haar kinderen naar school te brengen en vervolgens ernstig gewond raakte. Ik verleende eerste hulp en daarna werd ze met de ambulance naar het Hadassah Mount Scopus Medical Center gebracht, in stabiele toestand”, zo vertelde paramedicus Yehiel Stern van United Hatzalah aan Israelische media.

Terreurorganisatie Hamas en andere Palestijnse organisaties prezen de ‘heroïsche daad’. Ondertussen dreigt Hamas wederom met een ‘escalatie‘ wegens de in hun ogen te trage Egyptische hulp bij de wederopbouw van de Gazastrook. Daden als deze brengen de verschillende inwoners van de wijk in Jeruzalem – als vanzelf sprekend –  niet dichter bij elkaar.