Palestijnse jihadisten roepen op tot geweld tegen Joden en christenen

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 29 jun 2020 AL QAIDA GAZA

De Palestijnse salafistische groepering Tawhid al-Jihad roept op tot geweld tegen Joden en christenen. De Palestijnse afdeling van Al Qaida promoot jihadistische operaties om implementatie van het Trump-vredesplan te voorkomen.

Zoals vele andere Palestijnse facties, heeft Tawhid al-Jihad een statement uitgebracht naar aanleiding van de plannen van Israël om soevereiniteit uit te breiden naar delen van de Westelijke Jordaanoever. In de video genaamd “Wakker de gelovigen aan” wijst de Gazaanse afdeling van Al Qaida het vredesplan van de Amerikaanse president Trump af. Een verteller spreekt in de video over “leugens en onwaarheden van de Joden en de Amerikaanse overweldigers”. De Deal of the Century wordt door Tawhid al-Jihad omschreven als een “samenzwering van Joden en christenen”.

“Onze natie! Onze jeugd! Wees voorzichtig. Wees je Heer gehoorzaam. Verenig in jullie werk! Heb oprecht de intentie Allah te gehoorzamen. Wees een sterke barrière tegen de ambities van Joden en christenen en hun volgers. Wees verdedigers van islam! De islamitische jihad duurt voor altijd”, zo spreekt een stem terwijl beelden te zien zijn van eerdere aanslagen in Israël, raketaanvallen en trainingsactiviteiten van Tawhid al-Jihad in de Gazastrook.

Veel van de aanslagen die in de video te zien zijn, zijn aanvallen met messen en voertuigen. De boodschap kan dan ook gezien worden als een oproep aan lone wolves om dergelijke aanslagen te plegen.

Een van de aanslagen die getoond wordt, is de aanval op een groep IDF-militairen in 2017 in Jeruzalem. Op 8 januari van dat jaar reed Fadi al-Qanbar met een vrachtwagen in op een groep Israëlische soldaten, waarbij vier militairen omkwamen en 15 gewonden vielen. De terrorist werd hierop doodgeschoten. Verschillende groeperingen eisten verantwoordelijkheid op voor de aanslag, maar twee jaar na dato kwam Tawhid al-Jihad met een statement waarin het stelt dat Al-Qanbar lid was van hun groepering.

Tawhid al-Jihad, ook wel bekend als de Palestijnse afdeling van Al Qaida, is de salafistische tak van het Palestijnse Verzetscomité. Ondanks dat het Verzetscomité op goede voet staat met Hamas, zijn er regelmatig spanningen tussen Tawhid al-Jihad en de de facto machthebbers in de Gazastrook. Verschillende keren zijn leden van de lokale Al Qaida-afdeling door Hamas gearresteerd. Desondanks doet Tawhid al-Jihad enthousiast mee wanneer Hamas overgaat tot het afvuren van raketten op Israël.