Israel heeft IS gebombardeerd, aldus het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft Israel in Zuid-Syrië een factie van Islamitische Staat gebombardeerd. Bij deze aanval zouden tien jihadisten omgekomen zijn.

Het Israelische leger zou de Jaish Khaled Bin Walid groep op de korrel hebben genomen. Deze factie is onderdeel van IS. Volgens het observatorium heeft de Israelische luchtmacht een bombardement uitgevoerd op een basis van de IS-groep bij Sahem El Golan. Bij deze aanval zijn tien jihadisten omgekomen, en twee vrouwen die getrouwd waren met IS-strijders. Vier van de doden zouden hoge officieren binnen de terreurgroep zijn geweest.

De Jaish Khaled Bin Walid groep heeft de controle over ongeveer 250 vierkante kilometer in Syrië aan de grens met de Israelische Golan. Afgelopen zomer zijn er ook al luchtaanvallen op de IS-factie uitgevoerd. Van deze bombardementen is echter onbekend wie erachter zaten.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is een informatiebureau dat verslag uitbrengt over de burgeroorlog die nu al zes jaar in Syrië woekert. Het observatorium heeft geen concreet bewijs gepubliceerd dat de claim, dat Israel verantwoordelijk voor de aanval is, ondersteunt. Het in Groot-Brittannië gebaseerde bureau vertrouwt voor zijn informatie op een netwerk van informanten in Syrië.  

Woordvoerders van de IDF hadden geen commentaar op de claim door het observatorium. Het is overigens niet de eerste keer dat Israel zich mengt in de Syrische burgeroorlog. De afgelopen jaren zijn er tientallen aanvallen uitgevoerd op wapentransporten bestemd voor terreurgroep Hezbollah. Ook zou de Israelische luchtmacht een chemische wapenfabriek in het noordwesten van het door burgeroorlog verscheurde land hebben bestookt.

Vorige week heeft Israel IS in Egypte gebombardeerd. De terreurgroep had toen raketten op de Joodse staat afgevuurd.

 

Bron foto: Gui Ashash, Israeli Air Force / Flickr.

Bronnen: Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, The Times of Israel.