Chemische wapenfabriek in Syrië door Israel uitgeschakeld

De regering van Assad heeft Israel beschuldigd van een nachtelijke aanval op posities van de Syrische regering. Volgens verschillende Arabische media zou het om een chemische wapenfabriek gaan.

Rond half drie in de nacht zou de aanval in het noordwesten van Syrië plaatsgevonden hebben. Bij dit bombardement werden ook wapenkonvooien, bestemd voor Hezbollah, bestookt.  Het Syrische leger meldt twee slachtoffers en wijst Israel aan als schuldige. Libanese media melden vliegtuigen van de Israelische luchtmacht te hebben waargenomen rond de tijd van de aanval.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten was het primaire doelwit van het bombardement een onderzoekscentrum waar chemische wapens geproduceerd werden. Personeelsleden van dit centrum staan op een zwarte lijst van de Verenigde Staten. Volgens de Amerikanen hebben werknemers van het laboratorium meegewerkt aan chemische wapenprogramma’s van het Syrische regime.

Het bombardement volgt op berichtgeving over een VN-rapport dat twee recente onderscheppingen van Noord-Koreaanse vrachtzendingen naar Syrië meldt. Korea Mining Development Trading Corp. (KOMID), wat gezien wordt als Noord-Korea’s primaire exporteur van verboden goederen zoals chemicaliën en raketten, zou een contract met het Syrische regime aangegaan zijn. Wetenschappers van KOMID zouden werkzaam bij het Syrische onderzoekscentrum zijn. Dit is overigens niet de eerste keer dat Noord-Korea in verband wordt gebracht met controversiële wapenprogramma’s in Syrië. Het Syrische atoomprogramma, waarvan de reactor in 2007 door de Israelische luchtmacht werd vernietigd, zou ook al steun van het Noord-Koreaanse regime genoten hebben.  

Syrië heeft Israel gewaarschuwd voor “gevaarlijke repercussies”. De aanval wordt door de Syrische regering bestempeld als een “agressieve actie tegen de veiligheid en de stabiliteit in de regio”. In maart schoot het Syrische leger zonder succes met raketten op Israelische straaljagers die een wapentransport hadden gebombardeerd.

Een woordvoerder van het Israelische leger zei geen commentaar over de kwestie te hebben. De IDF doet volgens haar geen uitspraken over operaties. 

Mogelijk wou Israel met het bombardement voorkomen dat de chemische wapenfabriek in handen van Hezbollah zou vallen. De sjiitische militie uit Libanon vecht mee aan de zijde van president Assad. Voor deze steun ontvangt de groep geavanceerde wapens van Syrië en Iran. Hezbollah gebruikt deze strijdmiddelen om zich te bewapenen in Zuid-Libanon, aan de grens met Israel. De wapenkonvooien worden echter regelmatig door de Israelische luchtmacht onderschept. Om deze belemmeringen te omzeilen, hebben Hezbollah en Iran wapenfabrieken in Libanon zelf opgezet.

Voormalig hoofd van de Israelische militaire inlichtingendienst Amos Yadlin noemt de vermeende Israelische aanval op het onderzoekscentrum “ongebruikelijk”. Israelische luchtaanvallen in Syrië concentreren zich normaal gesproken op wapentransporten en depots. Volgens de uitvoerend directeur van het Institute for National Security Studies werden in de wapenfabriek ook de beruchte vatbommen geproduceerd. Het Syrische regime heeft met het gebruik van de vatbommen duizenden burgerdoden op haar geweten. Yadlin prijst daarom de “lofwaardige en morele” actie door het Israelische leger. 

 

 

Bron foto: Israeli Air Force / Flickr.