Syrische Al Qaida-rebellen brengen onrust wel erg dicht bij Israel

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 12 mrt 2013 AL QAIDA GOLAN HEZBOLLAH SYRIE VN

Het is niet uitgesloten dat Israel na de val van Assad het volgende doelwit wordt van extremistische rebellen, maar op dit moment staat een oorlog met Syrië niet voor de deur. Dit zei de Israelische stafchef Benny Gantz vandaag op de Herzlia-conferentie. Een dag eerder arriveerden 21 gekidnapte VN-vredessoldaten in Israel na hun vrijlating door de rebellen.
Klik hier om door te lezen.

Met het kidnappen van 21 Filippijnse VN-vredessoldaten maakten Al Qaida-rebellen op 6 maart duidelijk dat de gedemilitariseerde zone tussen Noord-Israel en Syrië een fictie is. Het oude regime van Assad is nog aan de macht in Syrië, maar niemand denkt dat dit nog lang stand houdt en in veel opzichten staat het Syrië-na-Assad al voor de deur – heel dicht bij de deur wat Israel betreft.

De blauwhelmen werden gekidnapt in het dorp Jamla, nog geen 10 kilometer van de bestandslijn met Israel. Zij maakten deel uit van de VN-vredesmacht, die in het Syrische deel van de Golan Hoogvlakte moest toezien op de demilitarisatie van het gebied rond de bestandslijn van 1974, na de Jom Kippoeroorlog.  Na hun vrijlating arriveerden zij 11 maart via Jordanië in Israel, naar wordt verondersteld omdat zij vandaar veilig kunnen terugkeren naar hun basis. Vrijdag waren acht andere blauwhelmen, van hetzelfde bataljon, gevlucht uit de ‘gedemilitariseerde zone’: zij vreesden voor hun leven, zeiden zij.

Ook de extremistisch-islamistische groep die de blauwhelmen had gekidnapt heeft de ‘gedemilitariseerde zone’ niet echt onder controle. Zij werden in hun hoofdkwartier, een dorp dichtbij de Israelische grens, gebombardeerd door het Syrische leger. Met de kidnapactie hoopten zij te bereiken dat het leger zich terugtrok uit het gebied, waar ook andere rebellengroepen actief zijn.  Er is geen sprake van enige eenheid tussen de rebellen in het gebied; verschillende dorpjes worden bezet door verschillende splintergroeperingen  die het op dit moment veel te druk hebben met vechten tegen het Syrische leger om zich met Israel bezig te houden.

Israel is officieel nog steeds in oorlog met Syrië. Dat heeft het in 1967 door Israel bezette en later geannexeerde deel van de Golan Hoogvlakte nooit opgegeven. In de praktijk respecteerden Israel en Syrië echter de status quo die na de Jom Kippoeroorlog ontstond.
Maar dit geldt niet voor extremistische groepen zoals Al Qaida, waarvan sommige meevechten met de rebellen en andere zoals Hezbollah het regime Assad steunen (klik de link onder dit artikel voor meer informatie daarover). Aan Al Qaida verbonden rebellen verspreiden via internet een video die heel duidelijk moet maken dat ‘de bevrijding van de Golan’ het volgende punt is op hun agenda.

 

De VN waarschuwt dat de onrust zich buiten Syrië kan uitbreiden en de Arabische Liga gooide olie op het vuur door aan te kondigen dat Arabische landen de rebellen mogen bewapenen.

“De situatie in Syrië is buitengewoon onstabiel en gevaarlijk,” zei stafchef Benny Ganz vandaag op de Herzlia-conferentie, die zich onder meer bezighoudt met veiligheidsvraagstukken. Een van de grootste gevaren voor Israel is de mogelijkheid dat Syrische wapenopslagplaatsen, inclusief chemische wapens, in handen vallen van extremistische organisaties. Deze groepen opereren vanuit dichtbevolkte gebieden, wat het moeilijk maakt ze aan te vallen.

Foto: Vrijgelaten blauwhelmen arriveren in Jordanië (internet).