Toegenomen spanningen in Jeruzalem en op de Westoever

De spanningen in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever nemen toe. De afgelopen dagen hebben meerdere aanvallen op Israëli’s plaatsgevonden, en zijn drie Palestijnen gedood bij confrontaties.

Op de Westelijke Jordaanoever protesteren Palestijnen al dagen tegen het door de Amerikaanse president Trump gepresenteerde vredesplan. De protesten ontaarden regelmatig in gewelddadige rellen, waarbij met stenen en molotovcocktails wordt gegooid. Woensdag werd in Hebron een 17-jarige Palestijn door het Israëlische leger doodgeschoten – volgens de IDF gooide de Palestijn met brandbommen.

Diezelfde dag werden agenten van de Israëlische grenspolitie in de Oude Stad van Jeruzalem beschoten. Een agent raakte hierbij lichtgewond en de schutter – iemand uit de Israëlische stad Haifa – is doodgeschoten.

In de nacht van woensdag op donderdag vond een ramaanval met een auto plaats op een groep Israëlische militairen in Jeruzalem. Hierbij raakten 12 soldaten gewond. Donderdagavond is een verdachte gearresteerd, en diezelfde avond waren de gewonde militairen van de Golani-brigade aanwezig bij de Westmuur om ingezworen te worden.

Tijdens dezelfde nacht als de ramaanval, kwam het tot een confrontatie in de Palestijnse stad Jenin. IDF-militairen waren in de stad om het huis te slopen van iemand die veroordeeld is voor de dodelijke aanslag op Raziel Shevah te zitten. Tijdens de sloop, zo meldt het Israëlische leger, ontstonden rellen waarbij gegooid werd met geïmproviseerde explosieven en molotovcocktails en werden de militairen onder vuur genomen door scherpschutters. Volgens de IDF hebben de soldaten hierop teruggeschoten. Hierbij vielen meerdere gewonden en twee doden – waarvan één een politieagent van de Palestijnse Autoriteit. De agent zou niet betrokken zijn geweest bij de rellen en het Israëlische leger zegt een onderzoek te zijn gestart.

De dood van de Palestijnse agent zet extra spanningen op de veiligheidscoördinatie tussen Israël en de PA. PA-president Abbas zegt alle betrekkingen met Israël en de Verenigde Staten te verbreken, maar tot nu toe heeft hij de daad niet bij het woord gevoegd.

Donderdagmiddag raakte een Israëlische militair lichtgewond bij een schietaanval langs een snelweg op de Westelijke Jordaanoever. Een groep soldaten nabij de nederzetting Dolev werd onder vuur genomen vanuit een auto en één militair werd langs het hoofd door een kogel geraakt.  

Naar aanleiding van de recente gewelddadigheden, stuurt het Israëlische leger extra troepen naar de Westoever. Dit is de derde keer dat een dergelijk besluit wordt genomen sinds de presentatie van het Trump-vredesplan. In de Oude Stad van Jeruzalem hebben de IDF en de Israëlische politie extra maatregelen genomen.

Ook bij de Gazastrook is sprake van toegenomen spanningen. De afgelopen weken was bijna dagelijks sprake van raket- en mortieraanvallen vanuit de kustenclave op Israël, waarop de Israëlische luchtmacht reageerde met nachtelijke bombardementen. Daarnaast zijn aan terreurbewegingen gelieerde jongerengroepen weer volop in het oplaten van geïmproviseerde explosieven aan ballonnen, met als doel terreur in Israël te zaaien.