Drie raketten vanuit Gaza op Netivot afgevuurd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 feb 2020 GAZA RAKETTEN

Op de nacht van dinsdag op woensdag zijn vanuit de Gazastrook drie raketten op de Israëlische stad Netivot afgevuurd. In antwoord op de raketaanval heeft de Israëlische luchtmacht Hamas-posities gebombardeerd.

Kort na middernacht werden drie raketten vanuit de Gazastrook afgevuurd. In Netivot en omliggende dorpen in Zuid-Israël ging het luchtalarm af, twee mensen raakten lichtgewond tijdens het rennen naar schuilkelders. De afgevuurde projectielen zijn alle drie in open gebied neergekomen.

In antwoord op de raketaanval op Netivot, heeft de Israëlische luchtmacht posities van Hamas in de Gazastrook gebombardeerd. Israël houdt de de terreurgroep als de facto bestuurder van Gaza verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de kustenclave plaatsvindt. In een statement zegt de IDF dat een wapenfabriek van Hamas is getroffen en dat dit een “slag” is voor de capaciteiten van de terreurbeweging om zich te bewapenen.

De beschieting op Netivot is de zoveelste aanval vanuit Gaza op Israël in korte tijd. De afgelopen drie weken heeft het zuiden van Israël meerdere beschietingen te verduren gehad. Vrijdag vonden gedurende de dag en avond meerdere mortieraanvallen vanuit de kustenclave richting Israëlische dorpen plaats. Daarnaast werd die avond een raket op Sderot afgeschoten. Een merendeel van de Palestijnse milities en terreurgroepen heeft statements gepubliceerd waarin het vredesplan van Trump wordt afgewezen en opgeroepen wordt tot actie tegen het initiatief.

Daarnaast zijn Palestijnse jongerengroepen weer actief in het oplaten van geïmproviseerde explosieven en brandbommen aan ballonnen met als doel terreur in Israël te zaaien. Inmiddels heeft de IDF scherpschutters ingezet aan de grens met Gaza om de ballonnen neer te schieten.

Terreurcommandanten vrezen gerichte aanvallen

In verband met de spanningen zouden commandanten van militante facties in Gaza – Islamitische Jihad in het bijzonder – rekening houden met mogelijke gerichte aanvallen door het Israëlische leger. Routines worden gewijzigd en de terreurleiders zouden zijn geadviseerd mobiel te blijven. Israël zou via Egypte gewaarschuwd hebben zich te gaan richten op de terreurcommandanten als de raketaanvallen niet stoppen.

In november doodde de IDF Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata, die verantwoordelijk werd gehouden voor meerdere raketaanvallen op de Joodse staat. Als het Israëlische leger opnieuw overgaat tot gerichte aanvallen op terreurleiders, zou Khalil Bathani het meest voorname doelwit zijn. Net als Abu al-Ata is Bathani commandant bij terreurgroep Islamitische Jihad en hij zou achter de raketaanval op Ashkelon in december zitten waar op dat moment een verkiezingscampagnebijeenkomst van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu plaatsvond. De Likoed-leider reageerde toen: “De vorige die op ons schoot is niet meer onder ons, en degene die nu heeft geschoten moet snel zijn spullen pakken”.

Hamas heeft vorige week bekend gemaakt dat hun politiek leider Ismail Haniyeh voorlopig niet naar de Gazastrook terugkeert. Haniyeh verliet de kustenclave in december voor een internationale tour waarbij hij met onder andere de Turkse president en de Maleisische premier afsprak. De Hamas-leider heeft echter – in strijd met afspraken met Egypte – ontmoetingen in Iran gehad na de dood van de Iraanse generaal Soleimani. Hamas-functionarissen ontkennen dat Egypte de terugkomst van Haniyeh zou tegenhouden maar spreken wel van “complicaties in verband met reizen”. Voorlopig blijft Haniyeh in Qatar.