Tien raketten vanuit Gaza op Sderot afgevuurd

Vrijdagavond werd de sjabbat in Sderot ruw verstoord: tien raketten werden vanuit de Gazastrook op de Zuid-Israëlische stad afgevuurd. De Israëlische luchtmacht heeft in antwoord op de raketaanval luchtaanvallen in Gaza uitgevoerd.

De raketaanval begon om negen uur ’s avonds. Van de tien raketten werden acht onderschept door het Iron Dome-luchtafweersysteem. Een huis in Sderot is door een projectiel geraakt, de inwoners waren op dat moment in een schuilkelder.

Een dag eerder vond ook al een beschieting plaats. Donderdag moesten inwoners van de dorpen Alumim en Be’eri dekking zoeken toen vanuit de Gazastrook een raket werd afgevuurd. Hierop heeft de IDF met een tank en vliegtuigen twee posities van Hamas getroffen.

In antwoord op de raketaanval op Sderot heeft de Israëlische luchtmacht verschillende posities van Hamas in de Gazastrook gebombardeerd. Israël houdt de terreurbeweging verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit Gaza plaatsvindt, daar Hamas de kustenclave sinds 2007 de facto bestuurt. Bij de luchtaanvallen is de 27-jarige militant Ahmed Muhammad al-Shejari omgekomen. Bij zijn begrafenis was hij gewikkeld in een vlag van Fatah.

Eerder op vrijdag namen zo’n 5000 Palestijnen in Gaza deel aan demonstraties en rellen aan de grens met Israël. Hierbij werd met explosieven en molotovcocktails richting het grenshek gegooid. De IDF reageerde met traangas en geweervuur. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldt 60 gewonden.

Volgens Israël zit de door Iran gesteunde terreurgroep Islamitische Jihad achter de raketaanval. Hamas heeft voorlopig geen belang bij een escalatie gezien het staakt-het-vurenbestand dat door Egypte en de VN is bemiddeld, maar Baha Abu al-Ata – de commandant van Islamitische Jihad in het noorden van de Gazastrook – heeft zijn eigen agenda. Volgens de IDF zit Al-Ata achter de raketaanval van vrijdagavond. Hij werd dan ook kort na het afvuren van tien raketten door Egypte op het matje geroepen.

Het is niet voor het eerst dat Israël met de beschuldigende vinger richting Al-Ata wijst. In april publiceerde het Israëlische leger ook al zijn naam. Volgens sommige analisten is de Islamitische Jihad-commandant zo extremistisch, dat zelfs secretaris-generaal van de terreurgroep Ziad al-Nakhala hem niet onder controle weet te houden. Dit voorjaar voorspelde Al-Nakhala overigens dat deze zomer een oorlog zou plaatsvinden tegen Israël waarbij Islamitische Jihad als overwinnaar uit de bus zou komen – een voorspelling die niet uit is gekomen.

Al-Ata zou zich van Hamas en diens wapenstilstandsbeleid willen differentiëren en tonen dat Islamitische Jihad het ‘ware verzet’ van de Gazastrook is. De vernietiging-van-Israëlretoriek is voor de Islamitische Jihad-commandant compromisloos en hij is bereid daartoe te handelen – met of zonder bevelen van Al-Nakhala of Iran.

In statements laten zowel Islamitische Jihad als Hamas weten dat in hun ogen Israël de verantwoordelijkheid draagt voor de escalatie. De terreurgroepen zeggen dat de luchtaanvallen door de Israëlische luchtmacht “niet onbeantwoord zullen blijven”.

Lieberman en Lapid niet te spreken over “capitulatiebeleid”

Voormalig minister van Defensie en leider van de Israël Ons Huis-partij Avigdor Lieberman is niet te spreken over het “capitulatiebeleid” van premier Benjamin Netanyahu. “Volgende week zal weer miljoenen dollars aan de leiding van Hamas overhandigd worden”, aldus Lieberman refererend aan het geld dat Qatar maandelijks naar Gaza vervoert met goedkeuring van Israël. De Israël Ons Huis-leider waarschuwt dat het beleid ten aanzien van terreurgroepen in Gaza Iran en diens proxies ten noorden van de Joodse staat aanmoedigt.

Yair Lapid van Blauw-Wit heeft ook geen goede woorden over voor de premier. “Terreur moet met kracht beantwoord worden, niet met koffers gevuld met dollars”, aldus Lapid. “Het ‘appeasement’ beleid van Netanyahu is failliet”.