Foto opgedoken van koffers met geld voor Hamas

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 9 nov 2018 GAZA HAMAS

Gisteren liet Israel een auto met drie koffers tot Gaza toe, zo melden Israelische media. De inhoud van de koffers: vijftien miljoen dollar, bestemd voor terreurbeweging Hamas die met het door Qatar gedoneerde geld naar eigen zeggen de ambtenaren in de Gazastrook betaalt. 

Van de koffers werd een foto gepubliceerd door het Israelische nieuwsmedium KAN. Het geld werd vervoerd door de voorzitter van de Qatarese commissie voor de heropbouw van Gaza Mohammed al Emadi en ging via de Erez-grensovergang – dus met toestemming van de Israelische autoriteiten – de Gazastrook in. 

Om druk op Hamas uit te oefenen, heeft de PA salarissen voor ambtenaren in de Gazastrook grotendeels bevroren. Hamas heeft al meer dan een decennium de kustenclave in handen, nadat in 2007 de door Fatah gedomineerde PA uit Gaza werd verdreven tijdens een burgeroorlog. Sindsdien probeert president Abbas met allerlei beperkingen op de landstrook de Hamas-machthebbers te dwingen de controle weer terug te geven. Een humanitaire ramp dreigt, en de frustraties hiervan worden botgevierd op Israel. 

Er wordt dan ook al maanden door Egypte en de VN tussen de partijen bemiddeld om de situatie in Gaza te verbeteren en de rust in de regio te bewaren. Een van de eisen van Hamas is de wekelijkse doorlating van 15 miljoen dollar, wat de terreurbeweging zegt nodig te hebben om ambtenaren in de kuststrook te betalen, aangezien de PA de salarissen heeft bevroren. Enkele weken geleden dreigde Hamas nog met een “escalatie” als het door Qatar gedoneerde geld niet op tijd ontvangen zou zijn.

De chantage door Hamas lijkt te werken. In ruil voor slechts tijdelijke rust kan de terreurbeweging de sponsoring van Qatar ontvangen, en het is de vraag of al het geld daadwerkelijk bij de civiele ambtenaren terecht komt.

De overdacht van de met geld gevulde koffers kan op stevige kritiek in Israel rekenen. Tzipi Livni, leider van de Zionistische Unie, vindt het opmerkelijk gezien dezelfde dag een aantal medewerkers van premier Benjamin Netanyahu als verdachte zijn aangemerkt in een corruptiezaak die door de politie wordt onderzocht. Volgens Livni was het toelaten van de koffers niet mogelijk geweest zonder goedkeuring van de premier. 

Ondanks de koffers met 15 miljoen gaan de protesten en rellen aan de grens vandaag naar verwachting gewoon door: