Raketaanvallen laten zien dat Islamitische Jihad rivaliseert met Hamas

Islamitische Jihad luidde afgelopen shabbat in door meer dan dertig raketten vanuit de Gazastrook op Israelische dorpen af te vuren. De door Iran gesteunde terreurbeweging rivaliseert met de Gaza besturende Hamas, die ditmaal niet betrokken was bij de aanslagen.

Gezinnen in het zuiden van Israel brachten de nacht van vrijdag op zaterdag door in schuilkelders. Niet minder dan 37 raketten werden vanuit Gaza afgevuurd. Zestien van deze projectielen werden door het Iron Dome luchtafweersysteem onderschept.

In antwoord op de raketaanvallen bombardeerde de Israelische luchtmacht in totaal 80 terreurdoelen in de Gazastrook. Hierbij werden posities van zowel Islamitische Jihad als Hamas getroffen. Egypte bemiddelde om een staakt-het-vuren te realiseren, en opende hiervoor een communicatiekanaal met de jihadistische groepering.

Volgens de IDF was de aanval door Islamitische Jihad in opdracht van het Syrische Assad-regime en Iran. Daarnaast houdt het Israelische leger ook Hamas verantwoordelijk, daar deze terreurbeweging de machthebber in Gaza is.

Een groot deel van de Israelische luchtaanvallen waren dan ook gericht op posities van Hamas. Zo werd onder andere een nieuw hoofdkwartier van de in Gaza regerende terreurbeweging vernietigd. Posities van Islamitische Jihad werden ook gebombardeerd. Hieronder vielen onder andere wapenwerkplaatsen en tunnelmateriaalfabrieken.

Aan het begin van de middag werd – op verzoek van Islamitische Jihad – een staakt-het-vuren bereikt. De terreurbeweging staakte met het afvuren van raketten en niet lang daarop stopten de Israelische luchtaanvallen. 

In persberichten klagen zowel Islamitische Jihad als Hamas over “zionistische aggressie.” Islamitische Jihad waarschuwde dat als de Israelische luchtaanvallen niet zouden stoppen, de raketten zouden gaan toenemen in zowel de hoeveelheid als de afstand. Het verzoek aan Egypte om een staakt-het-vuren te bemiddelen wijst er echter op dat de jihadistische terreurgroepering niet voornemens is de situatie verder te laten escaleren.

In een statement stelt Islamitische Jihad dat de raketaanvallen een antwoord waren op de doden in Gaza aan de grens met Israel afgelopen vrijdag. De protesten en rellen aan de grens vinden nog steeds plaats, waarbij sprake is van grensinfiltraties en het gooien van explosieven. Afgelopen vrijdag kwamen vijf Palestijnen om tijdens confrontaties met Israelische soldaten, waarvan een door een eigen granaat.

Islamitische Jihad rivaliseert met Hamas
Met de raketaanval en het geopende communicatiekanaal met Egypte toont Islamitische Jihad zich een serieuze rivaal van Hamas. Voorheen wist Hamas andere groeperingen in Gaza in toom te houden, en werden aanvallen op Israel gecoördineerd binnen het zogenaamde Palestijnse verzetscommando.  Ziad al Nakhala, de nieuwe leider van Islamitische Jihad, toont met zijn op eigen houtje geïnitieerde aanval dat zijn terreurbeweging niet langer zomaar alles van Hamas aanneemt en rivaliseert over wie de leidende rol Gaza en in de strijd tegen Israel heeft.

De raketbeschietingen zouden tegen de wil van Hamas zijn geweest. Islamitische Jihad is ontevreden dat het geen rol speelt in de onderhandelingen voor een wapenstilstandsakkoord voor Gaza met Egypte. Eerder had de terreurbeweging al laten weten zich niet te zullen houden aan een eventuele overeenkomst gesloten door Hamas.

Hamas en Islamitische Jihad lijken sprekend op elkaar. Ze zijn allebei voort gekomen uit de Moslimbroederschap, beogen een Palestijnse staat onder sharia-wetgeving, genieten steun van Iran en beide facties streven naar de vernietiging van de staat Israel.  De afgelopen twee jaar is de steun van Iran voor Islamitische Jihad aanzienlijk toegenomen.  Dit naar aanleiding van bekoelde relaties met Hamas, toen deze terreurbeweging weigerde het Assad-regime in de Syrische burgeroorlog openlijk te steunen.

Inmiddels zijn de relaties tussen Hamas en Iran weer verbeterd. De raketaanval van afgelopen weekeinde toont echter aan dat de steun voor Islamitische Jihad groot genoeg is dat het zonder hulp van Hamas kan opereren in de Gazastrook. Afgelopen weekeinde speelde Hamas voor het eerst de tweede viool, en met meerdere grote terreurbewegingen in Gaza wordt de situatie bepaald niet stabieler.