Islamitische Jihad selecteert nieuwe secretaris-generaal

De Palestijnse terreurbeweging Islamitische Jihad heeft een nieuwe secretaris-generaal gekozen. Ziad al Nakhala zal naar verwachting net als zijn voorganger Ramadan Shalah de nauwe banden met Iran koesteren.

Met Al Nakhala krijgt Islamitische Jihad voor het eerst in twintig jaar een nieuwe leider. Naar verluidt is Shalah al maanden lang ernstig ziek, en zou hij inmiddels zelfs in een coma zijn geraakt. Reden voor een nieuwe secretaris-generaal, en Al Nakhala is gekozen tot nieuwe leider van de door Iran gesteunde terreurbeweging. 

Sinds de jaren negentig was Al Nakhala de tweede man binnen het leiderschap van Islamitische Jihad, en hij staat bekend om zijn goede banden met zowel Iran als de door Iran gesteunde terreurbeweging Hezbollah.

In een toelichting laat een woordvoerder van Islamitische Jihad weten dat de beweging Shalah dankbaar is voor zijn jarenlange inzet als leider, en dat hij als voorbeeld dient voor het Palestijnse volk als “commandant van staal.” Naast een nieuwe secretaris-generaal heeft de terreurbeweging ook nieuwe leden voor het politiek bureau gekozen. 

Op Hamas na is Islamitische Jihad de machtigste terreurgroep in Gaza. De twee bewegingen lijken sprekend op elkaar: ze zijn allebei voort gekomen uit de Moslimbroederschap, beogen een Palestijnse staat onder sharia-wetgeving, genieten steun van Iran en beide facties streven naar de vernietiging van de staat Israel. 

Islamitische Jihad speelt dan ook een belangrijke rol binnen het gezamenlijke Palestijnse verzetscommando, en neemt regelmatig actief deel aan het afvuren van raketten en mortiergranaten richting Israel. Net als Hamas tracht de terreurbeweging door middel van het graven van tunnels de Joodse staat te infiltreren en de demonstranten en relschoppers aan de Gazaanse grens met Israel kunnen op steun van Islamitische Jihad rekenen.

De afgelopen twee jaar is de steun van Iran voor Islamitische Jihad aanzienlijk toegenomen.  Dit naar aanleiding van bekoelde relaties met Hamas, toen deze terreurbeweging weigerde het Assad-regime in de Syrische burgeroorlog openlijk te steunen. Inmiddels zijn de relaties tussen Hamas en Iran weer verbeterd.