Keert na 200 raketten de rust terug?

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 10 aug 2018 GAZA HAMAS RAKETTEN

In antwoord op de meer dan 200 afgevuurde raketten en mortiergranaten vanuit Gaza, heeft de Israelische luchtmacht zo’n 150 doelen van Hamas bestookt. Sinds afgelopen nacht is een staakt-het-vuren ingegaan.

Eergisteren begon Hamas met het afvuren van raketten en mortiergranaten richting Israel. Naar eigen zeggen als wraak voor twee omgekomen leden een dag eerder. De regen aan raketten ging door tot gisteren, met in totaal niet minder dan 200 afgevuurde projectielen. Gedurende de dag werden ook raketten op steden verder van Gaza afgevuurd, met als uitschieter de stad Be’er Sheva die op ruim 40 kilometer van de Gazastrook ligt. 

In antwoord op de raketaanvallen heeft de Israelische luchtmacht ongeveer tientallen aanvallen uitgevoerd op posities van Hamas. In een persbericht laat de IAF weten de capaciteiten van de terreurbeweging een “zware slag” te hebben toegebracht.

Via bemiddelaars waarschuwde Israel Hamas en andere terroristische facties in Gaza de raketaanvallen te stoppen voor vier uur ‘s middags. Aan het einde van de middag kwam het Israelische veiligheidskabinet bijeen om te spreken over de situatie. Als de beschietingen voor de deadline nog niet zouden zijn gestopt, zouden de vergeldingsacties hevig toenemen. Rond vijf uur werden nog een paar raketten afgevuurd, en het besluit van het veiligheidskabinet luidde dan ook: doorgaan met de acties tegen Hamas.

Ondanks de 200 raketten en mortiergranaten, lijkt Hamas (nog) geen zin te hebben in weer een oorlog met Israel. In de middag – en na bovengenoemde waarschuwing – was er vanaf middernacht geen sprake meer van raketaanvallen. Dankzij een staakt-het-vuren dat bemiddeld is door Egypte lijkt de rust te zijn teruggekeerd.

In een statement liet een vertegenwoordiger van het zogenaamde “Palestijnse verzet” weten dat de huidige ronde van gevechten tot een einde is gekomen. “De voortgang van de kalmte in Gaza is afhankelijk van het gedrag van de bezetter,” aldus de woordvoerder. Daarnaast liet Hamas weten dat het feit dat Israel is gestopt met de tegenaanvallen laat zien dat de Joodse staat “zwak en makkelijk te verslaan is.”