Hamas neemt wraak voor omgekomen terroristen: meer dan 150 raketten

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 9 aug 2018 GAZA HAMAS RAKETTEN

Sinds gisteren vuurt Hamas raketten af op het zuiden van Israel als wraak voor twee terroristen die de dag daarvoor door een tank waren doodgeschoten. In antwoord op de raketaanvallen heeft de Israelische luchtmacht bombardementen op posities van Hamas in Gaza uitgevoerd.

Verschillende dorpen en steden in het zuiden van Israel kregen meerdere raketbarrages te verduren. Ondanks dat een aantal van de projectielen werd onderschept door het Iron Dome luchtafweersysteem, raakten meerdere mensen gewond.

In antwoord op de raketaanvallen heeft de Israelische luchtmacht bombardementen uitgevoerd op posities van Hamas in de Gazastrook. Inmiddels zouden zo’n honderd doelen zijn bestookt, waaronder een tunnelonderdelenfabriek, een marinecommandobasis en meerdere raketfabrieken. Volgens het Gazaanse ministerie van Gezondheid zijn bij de luchtaanvallen een Hamas-lid en een zwangere vrouw omgekomen.

Gisteravond kwamen minister van Defensie Avigdor Lieberman en de legertop bijeen. Een grootschalige grondcampagne in Gaza door de IDF om de raketten te stoppen, wordt niet uitgesloten. In het uiterste geval zullen burgers zelfs geëvacueerd worden. Tot nu toe beperken de vergeldingsaanvallen zich tot bestokingen door vliegtuigen van de luchtmacht.

De raketaanvallen komen niet geheel als een verrassing. De dag ervoor had Hamas al wraak gezworen voor twee terroristen die waren omgekomen. Het ging om sluipschutters waardoor patrouillerende Israelische soldaten meenden beschoten te zijn, waarop ze werden getroffen door een schot van een Israelische Merkava-tank.

Hamas beweert dat er geen sprake was van een beschieting richting soldaten, maar dat de scherpschutters deelnamen aan een oefening van de marinecommando-eenheid van de terreurbeweging. In het statement waarin Hamas deze bewering doet, viel ook te lezen dat de Israelische beschieting niet onbeantwoord zou blijven.

Naar aanleiding van de aangekondigde wraak en ongebruikelijke troepenbewegingen in Gaza, sloot Israel gisteren al een aantal wegen rondom de kustenclave af. Gevreesd werd voor een aanval waarbij onder andere voorbijrijdende auto’s zouden worden getroffen. Uiteindelijk is gebleken dat de wraak door Hamas een middel is dat de terreurbeweging al duizenden keren heeft toegepast: raketten op Israelische burgerdoelen.