Islamitische Jihad weigert eventuele wapenstilstand met Israel te honoreren

Islamitische Jihad heeft aangegeven een eventueel wapenstilstandsakkoord met Israel niet te zullen honoreren. De stugge houding van de door Iran gesteunde terreurgroep gooit mogelijk roet in het eten van Hamas, dat via Egypte en de VN met Israel onderhandelt voor een verlichting van de blokkade in ruil voor het stoppen met aanvallen.

Israel en het Gaza besturende Hamas zouden dicht bij een akkoord zijn, dankzij bemiddeling door Egypte en VN-gezant Nickolay Mladenov. In ruil voor een verlichting van de blokkade en opening van de Egyptische grensovergang, staakt Hamas alle aanvallen – inclusief het oplaten van vuurbomvliegers

Terreurbeweging Islamitische Jihad zou echter weigeren een dergelijk akkoord te honoreren. Arabische media melden dat ondanks zware druk vanuit Egypte, de terreurbeweging volhoudt het “recht te hebben om te reageren op zionistische agressie.” De jihadistische groepering zegt met geen enkele overeenkomst akkoord te gaan die op wat voor manier dan ook “de vijand erkent.”Als de terreurgroep op eigen houtje aanvallen op Israel gaat uitvoeren, vormt dat een groot probleem voor Hamas. Israel houdt Hamas – als besturende factie in Gaza – verantwoordelijk voor 

Op Hamas na is Islamitische Jihad de machtigste terreurgroep in Gaza. De twee bewegingen lijken sprekend op elkaar: ze zijn allebei voort gekomen uit de Moslimbroederschap, beogen een Palestijnse staat onder sharia-wetgeving, genieten steun van Iran en beide facties streven naar de vernietiging van de staat Israel. 

Einde gezamenlijk commando?
De weigering van Islamitische Jihad zou een breuk betekenen van het nieuwe fenomeen het “gezamenlijke Palestijnse verzetscommando.” Tijdens de laatste gevechtsronde waarbij ongeveer 200 raketten op Israel werden afgevuurd, lieten de verschillende Palestijnse facties weten samen te werken onder het gezamenlijke commando. De terreurgroepen stonden gezamenlijk achter Hamas en gaven ondersteuning door ook projectielen af te vuren. Persberichten werden vanuit het eensgezinde commando verstuurd en er is zelfs sprake van een logo. Zodra echter sprake is van mogelijke toenadering tot Israel is de eensgezindheid onder de terreurbewegingen ver te zoeken.

Hamas in moeilijk vaarwater
Met de indirecte onderhandelingen met Israel bevindt Hamas zich dus in moeilijk vaarwater. Niet alleen moet de terreurbeweging voor de Gazaanse bevolking een mogelijk akkoord doen voor komen als een overwinning op Israel, het moet tevens de andere gewapende facties onder controle houden zodat de wapenstilstandsovereenkomst niet verbroken wordt. Daarnaast probeert de PA een dergelijk akkoord tegen te houden, omdat deze Hamas als machthebber in Gaza legitimeert en de kans op een machtsovername verkleint.