Hamas vuurt raketten af na Israelische vergelding voor vuurbomvliegers

Afgelopen nacht heeft terreurbeweging Hamas 13 raketten op Israel afgevuurd. De beschieting volgde op een Israelische aanval op twee observatieposten van Hamas en een voertuig dat gebruikt zou zijn bij het oplaten van vuurbomvliegers.

In een statement heeft het Israelische leger bevestigd een aanval te hebben uitgevoerd op een auto van een Hamas-commandant. Daarnaast zegt de IDF twee observatieposten van Hamas in het noorden van de Gazastrook te hebben beschoten. De aanvallen zijn ter vergelding voor de vuurbomvliegers die vanuit de Gazastrook worden opgelaten. Bij de bombardementen – waarbij zowel vliegtuigen als tanks betrokken waren – zijn zover bekend geen slachtoffers gevallen.

Hamas is actief betrokken bij het produceren, verspreiden en oplaten van de vuurbomvliegers die al wekenlang grote veldbranden in Israel veroorzaken. Gedurende de hele dag werden gisteren ook weer meerdere vliegers en ballonnen met molotovcocktails en explosieven opgelaten.

Kort na het vernietigen van de auto kwam al een antwoord van Hamas. De terreurbeweging schoot gedurende de nacht 13 raketten op dorpen en steden in het zuiden van Israel af. Drie van deze projectielen werden onderschept door het Iron Dome luchtafweersysteem. 

Derde keer in korte tijd
Het is de derde keer in korte tijd dat duizenden burgers in Zuid-Israel de nacht moesten doorbrengen in schuilkelders. Op 18 juni schoot Hamas ook al raketten af, net als nu als reactie op Israelische vergeldingsaanvallen voor vuurbomvliegers. Twee dagen later voerde de Palestijnse terreurbeweging weer een aanval uit en werden 45 projectielen op Israelische dorpen en steden afgevuurd.

Hamas verantwoordelijk voor vuurbomvliegers
Het Israelische leger houdt Hamas – dat naar nu blijkt actief erbij betrokken is – verantwoordelijk voor de vuurbomvliegers die in Israel terecht komen. De IDF heeft daarom een harde aanpak als beleid aangenomen, waarbij het posities van de terreurbeweging treft als vergelding voor de veldbranden. Tot nu toe lijken de Israelische bombardementen voornamelijk gericht op de Hamas-eenheden die achter de vuurbomvliegers zitten.

Hamas heeft plaat voor de kop
Hamas laat het echter niet bij de Israelische bombardementen zitten. De terreurbeweging beweert dat Israel het staakt-het-vuren probeert te verbreken – en beschouwt de vuurbomvliegers dus blijkbaar niet als een schending daarvan. In een persbericht laat Hamas weten dat het antwoord op de Israelische strikes simpel zijn: “Bombardementen zullen met bombardementen beantwoord worden.”