Raketaanval op Asjkelon

Maandagochtend zijn vanuit de Gazastrook drie raketten afgevuurd richting de Israelische stad Asjkelon. De beschieting was een reactie op bombardementen door de Israelische luchtmacht, die een antwoord waren op aanvallen met vuurbomvliegers afgelopen weekeinde.

Afgelopen week werd gedreigd dat Israel overspoeld zou worden met niet minder dan 5000 vuurbomvliegers. De afgelopen weken zijn in Gaza honderden vliegers opgelaten met daaraan molotovcocktails en explosieven bevestigd, met als doel de Joodse staat aan te vallen. De schade als gevolg van de goedkope wapens zijn enorm: de afgelopen weken was er sprake van tientallen veld- en bosbranden. 

De Israelische luchtmacht probeerde dit weekeinde de groepen verantwoordelijk voor de vliegers ervan te weerhouden meer vuurbommen naar Israel te sturen door waarschuwingsschoten af te vuren. Desondanks werden weer tientallen vuurbomvliegers opgelaten en was weer sprake van branden in Israel. 

In antwoord op de branden heeft de IAF negen posities van Hamas verspreid over drie plekken in de Gazastrook gebombardeerd. De terreurbeweging bestuurt al ruim een decennium de kustenclave en wordt daarom door Israel verantwoordelijk gehouden voor alle activiteiten die vanuit Gaza plaatsvinden. 

De Israelische luchtmacht heeft van de aanvallen beelden vrijgegeven. In de video zijn secundaire explosies te zien, wat erop wijst dat onder de doelen zich wapenopslagplaatsen bevonden.

Op de vergeldingsaanvallen door de IAF is maandagochtend gereageerd met een raketaanval. Drie projectielen zijn richting Asjkelon afgevuurd. Het Israelische leger geeft aan dat twee raketten in Israel zijn neergekomen, maar een derde is in de Gazastrook zelf gevallen. 

Het Iron Dome afweersysteem is niet ingeschakeld om de raketten neer te halen, wat erop wijst dat de projectielen in open velden terecht zijn gekomen. Het is de eerste raketaanval in twee weken. Toen voerde Islamitische Jihad een mortieraanval uit, ter vergelding voor drie van haar leden die waren doodgeschoten door een tank van het Israelische leger. De beschieting was een reactie op een explosief dat bij het grenshek tussen Gaza en Israel was geplaatst.

In reactie op de vuurbomvliegers, hebben kinderen uit de kibboets Nir Am ballonnen opgelaten met snoep voor de jeugd in Gaza.