Na onrustige nacht staakt-het-vuren?

Duizenden Israeli’s hebben afgelopen nacht in schuilkelders doorgebracht. Vanuit Gaza werden weer tientallen raketten en mortiergranaten op het zuiden van Israel afgevuurd. De Israelische luchtmacht heeft verschillende posities van terreurbeweging Hamas gebombardeerd. Sinds vanochtend lijkt er sprake te zijn van een staakt-het-vuren, daar er geen raketten meer zijn afgevuurd.

Het afvuren van projectielen op Zuid-Israel begon gisterochtend. Terreurgroep Islamitische Jihad vuurde toen vanuit de Gazastrook tientallen mortiergranaten af. De artillerieaanval was een vergeldingsactie nadat een Israelische tank een observatiepost van de jihadisten had beschoten, waarbij drie terroristen zijn omgekomen. Deze beschieting was een antwoord op een explosief dat bij het grenshek tussen Gaza en Israel was geplaatst.

In reactie op de mortieraanval, bombardeerde de Israelische luchtmacht gisteren doelen van zowel Islamitische Jihad als Hamas. Israel houdt Hamas – dat al ruim een decennium de Gazastrook regeert – verantwoordelijk voor alle activiteiten die vanuit de kustenclave plaatsvinden.

De terreurgroepen in Gaza lieten zich echter niet tegenhouden en gedurende de dag werden er tientallen raketten en mortiergranaten op Israel afgevuurd. Een deel van de projectielen werd door het Iron Dome luchtafweersysteem onderschept.

Tijdens het uitschakelen van terreurinfrastructuur, heeft de IAF ook een door Hamas gegraven tunnel vernietigd. De ondergrondse gang liep – net als een in januari gesloopte tunnel – vlak bij de Kerem Shalom-grensovergang. Het subterrane bouwwerk liep vanuit Gaza onder Egypte door om na enkele honderden meters Israel binnen te komen. Volgens het Israelische leger was de tunnel dan ook multifunctioneel: het diende voor zowel het smokkelen van wapens vanuit Egypte als voor het infiltreren van de Joodse staat om terreuraanslagen te plegen. Daarnaast hoopte Hamas detectie door Israel te voorkomen door niet vanuit Gaza maar vanuit Egypte Israel te infiltreren. Dat is dus niet gelukt.

Vannacht gingen zowel de Palestijnse raketaanvallen als de Israelische bombardementen door. Duizenden Israeli’s brachten de nacht noodgedwongen door in schuilkelders, en het luchtalarm was meerdere keren in tientallen dorpen en steden te horen. 

De Israelische luchtmacht heeft – bovenop de eerdere bombardementen – afgelopen nacht 25 Hamasdoelen bestookt.  Het betrof onder andere wapendepots, raketfabrieken, trainingskampen en een drone-faciliteit.

Staakt-het-vuren?
Vanochtend was er geen sprake meer van raketbeschietingen. Hamas zegt samen met andere milities in Gaza een staakt-het-vuren met Israel te hebben afgesproken. Deze zou na bemiddeling door Egypte tot stand zijn gekomen. Dat liet Hamasleider Khalil al-Hayya weten aan Arabische media. Volgens Al-Hayya houden de facties in de Gazastrook zich aan de wapenstilstand, zolang Israel dat ook doet.

Verschillende Israelische minister ontkennen echter een overeenkomst met Hamas te hebben bereikt. “Er is geen staakt-het-vuren,” aldus inlichtingenminister Israel Katz. “Israel voert een duidelijk beleid dat geen aanvallen en terreuraanslagen op haar burgers toestaat.” “Zij die het geweld zijn gestart moeten het stoppen. Dit is een escalatie, en we staan het voortdurende schieten op ons niet toe.” Zo liet minister Katz in een interview weten. Ook minister van Onderwijs Naftali Bennett ontkent dat er sprake is van een wapenstilstand. 

Volgens energieminister Yuval Steinitz is er sprake van een wederzijds begrip tussen Israel en Hamas. “Ik ben ervan overtuigd dat er een besef is bij Hamas dat het huidige geweld moet stoppen.”

Spoedberaad VN-veiligheidsraad
De VS heeft een opgeroepen tot een spoedberaad bij de VN-Veiligheidsraad naar aanleiding van de raket- en mortieraanvallen op Israel. De raad komt later vandaag bijeen om over de geweldsescalatie te spreken. De Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley vindt dat het VN-orgaan de raketbeschietingen moet veroordelen en het Palestijnse leiderschap verantwoordelijk moet houden.