Raketaanval op Alumim en Be’eri vanuit Gaza

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 1 nov 2019 GAZA RAKETTEN

Donderdagavond is een raket vanuit Gaza op de dorpen Alumim en Be’eri in het zuiden van Israël afgevuurd. Het Israëlische leger zegt in antwoord op de raketaanval twee posities van terreurbeweging Hamas in de Gazastrook getroffen te hebben.

Een paar minuten na acht uur ’s avonds ging het raketalarm in Alumim en Be’eri af en hadden gezinnen slechts enkele seconden de tijd om toevlucht te zoeken. De IDF bevestigt dat vanuit Gaza een raket is afgevuurd. Het Iron Dome-luchtafweersysteem kwam in actie, maar onderschepte het projectiel niet. De raket zou in een open gebied terecht zijn gekomen.

Het Israëlische leger zegt dat in antwoord op de raketaanval twee posities van Hamas in het noorden van de Gazastrook zijn getroffen. De terreurbeweging bestuurt sinds 2007 na een burgeroorlog met de Palestijnse Autoriteit de kustenclave en wordt door Israël verantwoordelijk gehouden voor alles wat in en vanuit Gaza plaatsvindt.

Volgens de IDF is bij de reactie op de raketaanval gebruik gemaakt van vliegtuigen en een tank. Het Gazaanse Shehab-nieuwsagentschap meldt dat het Israëlische leger geschoten zou hebben op een jeep waarin zich militanten bevonden in het noorden van de Gazastrook. 

De raketaanval op Alumim en Be’eri komt twee dagen nadat de Israëlische luchtmacht een drone bij Gaza heeft neergeschoten. Het op afstand bestuurbare vliegtuigje bevond zich op een hoogte van ruim 3,5 km en is neergeschoten door een F-15 van de IAF.

Vorige week zette een raketproef van Hamas het raketalarm in werking. De terreurbeweging had twee raketten richting de Middellandse Zee afgevuurd, wat foutief werd aangezien voor een raketaanval op Zikim wat het raketalarm en het Iron Dome in werking zette. 

De recente gebeurtenissen tonen aan hoe fragiel het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël is. Het Israëlische leger beschuldigt regelmatig terreurbeweging Islamitische Jihad ervan al dan niet in opdracht van Iran aan te sturen op een escalatie en de wapenstilstand te verstoren.