Raketproef Hamas zet Iron Dome in werking

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 24 okt 2019 GAZA HAMAS RAKETTEN

Vanochtend trad het Iron Dome-luchtafweersysteem in werking: er leken projectielen vanuit Gaza richting Zikim te worden afgevuurd. Het bleek echter om een raketproef door terreurbeweging Hamas te gaan, waarbij twee raketten richting zee zijn afgevuurd.

Bij een open gebied nabij Zikim ging vanochtend het alarm af. Raketlanceringen in de Gazastrook waren geïdentificeerd en het Iron Dome schoot onderscheppingsprojectielen af. Van een raketaanval was echter geen sprake: het ging om een raketproef door Hamas. Sinds een burgeroorlog in 2007 waarbij de door Fatah gedomineerde PA is verdreven, regeert de terreurbeweging de facto de kustenclave.

Het is niet voor het eerst dat in Zuid-Israël het luchtalarm afgaat of Iron Dome in werking treedt door activiteiten in Gaza waarbij het niet om raketaanvallen gaat. Explosies en zwaar geweervuur bij trainingen door militante facties in de kustenclave worden soms foutief aangezien als raketlancering. Het Israëlische alarmsysteem is gevoelig ingesteld omdat wanneer daadwerkelijk sprake is van een raketaanval, mensen maar een paar de tijd hebben om dekking te zoeken.

De raketproef komt enkele dagen na dreigende woorden van Hamas en Islamitische Jihad. Afgelopen zondag betraden Joden de Tempelberg in Jeruzalem in het kader van Soekot. Dit leidde tot woedende reacties van Palestijnse terreurbewegingen die zeggen de “bestorming door kolonisten” niet onbeantwoord te zullen laten. Het afvuren van raketten richting de Middellandse Zee kan dan ook als waarschuwing richting Israël gezien worden.

Daarnaast heeft Hamas opnieuw te maken met interne onrust in de Gazastrook. Vanavond is de start van een nieuwe demonstratie, naar verluidt met steun van Fatah-supporters. De demonstranten zien de vruchten niet van het vermeende staakt-het-vuren met Israël en zijn gefrustreerd door het uitblijven van resultaten van de Mars van Terugkeer-protesten. Ze zijn daarbij ook ontevreden over de compensatie die Hamas levert aan gewonden die bij de wekelijkse protesten en rellen aan de grens zijn gevallen. In maart werd ook al gedemonstreerd tegen Hamas in de Gazastrook. Leden van de terreurbeweging sloegen de demonstraties toen echter neer met geweerschoten.