Leider Islamitische Jihad: komende zomer oorlog

De escalatie van het afgelopen weekeinde is slechts een oefening voor de komende zomer, aldus leider van terreurbeweging Islamitische Jihad Ziad Al-Nakhala. De terreurbaas voorspelt een oorlog in de nabije toekomst.

Afgelopen weekeinde beschoot een scherpschutter van Islamitische Jihad in Gaza IDF-militairen aan de grens. Hierop voerde de Israelische luchtmacht bombardementen uit op terreurposities in de Gazastrook, en vuurden de verschillende terreurgroepen in de kustenclave honderden raketten af op dorpen en steden in Israel.

Volgens Islamitische Jihad-leider Ziad Al-Nakhala betrof het slechts een “militaire oefening.” In een interview met de Arabische televisiezender Al-Mayadeen voorspelt de terreurbaas oorlog: “Ik verwacht dat komende zomer een oorlog zal uitbarsten, nadat Israel tevergeefs geprobeerd zal hebben om de Palestijnse facties in Gaza te ontwapenen.”

In het interview beweerde Al-Nakhala dat Israel akkoord is gegaan met een staakt-het-vuren, omdat gedreigd werd met raketten op Tel Aviv. Met de belofte dat de toezeggingen voor een wapenstilstand geïmplementeerd zouden gaan worden, hebben de facties hun vuur ingehouden, aldus de secretaris-generaal van Islamitische Jihad.

Desondanks zweert de terreurbaas ook wraak. Het recent toegepaste beleid van de Israelische luchtmacht om gebouwen met meerdere verdiepingen en de huizen van terreurcommandanten te bombarderen, “zal niet onbeantwoord blijven,” aldus Al-Nakhala. De Islamitische Jihad-leider laat hierbij achterwege dat de terreurfacties in Gaza al decennia lang raketten op huizen en gebouwen van gezinnen in Israel afvuren.

In het gesprek op televisie stelde Al-Nakhala dat Israel een wig zou proberen te drijven tussen Hamas – de factie die de Gazastrook bestuurt – en de Palestijnse Autoriteit. Hieraan zou een deel van de moeilijke omstandigheden in Gaza te wijten zijn. Islamitische Jihad werkt echter in opdracht van Iran – telkens wanneer Hamas en Israel een akkoord lijken te bereiken voor een wapenstilstand, voert Islamitische Jihad een aanval uit waardoor de spanningen terugkeren.

De Iraanse Revolutionaire Garde tracht zich aan de noordgrens van Israel in te graven door militaire basissen in Syrië op te bouwen en wapens te leveren aan milities ten noorden van de Joodse staat. Een tweede front – in het zuiden vanuit Gaza – bemoeilijkt Israel aanzienlijk om tegen de Iraanse dreiging op te treden. Door deze complexe situatie wordt weinig vooruitgang geboekt in het verbeteren van de humanitaire omstandigheden in de Gazastrook.