Islamitische Jihad-commandant Abu al-Ata door IDF gedood

Afgelopen nacht is Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata gedood bij een gerichte aanval door Israël. In antwoord hierop vuurt Islamitische Jihad tientallen raketten vanuit Gaza af op dorpen en steden in Israël.

Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata wordt door Israël verantwoordelijk gehouden voor meerdere recente raketaanvallen. In een persbericht stelt het Israëlische leger dat ten tijde van de gerichte aanval, hij op het punt zou hebben gestaan weer raketten op de Joodse staat af te vuren in opdracht van Iran.

Het antwoord van terreurbeweging Islamitische Jihad liet niet lang op zich wachten. Binnen een uur na de luchtaanval werden vanuit Gaza raketten op Ashdod, Ashkelon, Sderot en verschillende dorpen in het zuiden van Israël afgevuurd. Islamitische Jihad-leider Ziad al-Nakhala zegt dat Israël “alle denkbare en ondenkbare rode lijnen heeft overschreden”.

De IDF zegt rekening te houden met meerdere dagen aan oorlog en raketaanvallen, inclusief op het midden van Israël. In verschillende steden worden schuilkelders gereedgemaakt. Kort na de gerichte aanval op Abu al-Ata werd al besloten de scholen vandaag in het zuiden van Israël gesloten te houden. 

De gerichte aanval waarbij Islamitische Jihad-commandant Abu al-Ata is gedood, komt niet geheel als een verrassing. Meerdere keren wees de IDF expliciet naar hem als schuldige voor de recente raketaanvallen op Israël. Waar Hamas – de de facto machthebber in de Gazastrook – momenteel geen belang zou hebben bij een escalatie in het licht van het bemiddelde staakt-het-vuren, zou de commandant van Islamitische Jihad in het noorden van de kustenclave juist aansturen op een nieuw conflict. Abu al-Ata trok zich volgens militaire analisten weinig aan van Hamas en stuurde – al dan niet in opdracht van Iran – regelmatig aan op escalatie met Israël.

Gelijktijdig met de gerichte aanval op Abu al-Ata in Gaza, voerde de Israëlische luchtmacht een aanval uit in Damascus. Doelwit van deze operatie was Akram Ajouri, een hooggeplaatst lid binnen Islamitische Jihad die verantwoordelijk zou zijn voor de communicatie van de terreurbeweging tussen het leiderschap in Syrië en de lokale leiders in de Gazastrook. Volgens Islamitische Jihad heeft Ajouri de aanval overleefd, maar zijn zoon en een bodyguard niet. 

Verwacht wordt dat Israël de komende dagen onder vuur zal blijven liggen van raketten uit Gaza. De gerichte aanval op de Islamitische Jihad-commandant komt exact een jaar nadat een Hamas-commandant werd doodgeschoten nadat een IDF-undercoveroperatie in de Gazastrook was ontdekt. Hierop werden honderden raketten op dorpen en steden in de Joodse staat afgevuurd. Al snel wist men toen tot een wapenstilstand te komen, waarop Avigdor Lieberman opstapte als minister van Defensie

Het is de vraag hoe ver Hamas zich zal mengen in de huidige raketaanvallen op Israël. Verklaart de terreurbeweging zich solidair met Islamitische Jihad, of kiest het ervoor om zich in te houden om het staakt-het-vurenakkoord ten behoeve van de Gazastrook intact te houden?