Lieberman (Defensie) stapt op na omstreden staakt-het-vuren tussen Hamas en Israel

Palestijnse terreurgroepen in de Gazastrook vuurden maandag en dinsdag in 24 uur bijna 500 raketten af op dorpen en steden in zuid-Israel. Honderd hiervan werden onderschept door het Iron Dome luchtafweersysteem. Door de Palestijnse raketten kwam dinsdagochtend één persoon om het leven: Mohammed Abdel Hamid Abu Isbah, een Palestijnse man die in het Israelische Asjkelon werkte. Vele anderen raakten gewond.

Israel reageerde door terreurdoelen van Hamas en Islamitische Jihad in de Gazastrook – na een waarschuwing – uit te schakelen. Dinsdagavond bereikten Israel en Hamas een staakt-het-vuren, na bemiddeling van Egypte. Of deze onbevestigde overeenkomst standhoudt is afhankelijk van de feiten op de grond in Gaza, aldus Israel. De gezamenlijke terreurfacties zeggen zich aan de deal te zullen houden, zolang de ‘zionistische vijand’ dit ook doet.

Oorlogsmisdaden
De VN-Veiligheidsraad kwam dinsdag op verzoek van Koeweit en Bolivia in een spoedzitting bijeen, maar volgens diplomaten lukte het niet om overeenstemming te bereiken over een oplossing voor het geweld. Danny Danon, de Israelische ambassadeur naar de Verenigde Naties, bekritiseerde leden van de Veiligheidsraad die de schuld bij Israel legden. “Er is hier geen sprake van ‘beide kanten’: je hebt Hamas, dat meer dan 460 raketten afvuurt op burgers, en Israel dat zijn burgers wil beschermen.”

Een aantal landen – waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada, Engeland, Tsjechië, Polen en Litouwen – spraken via sociale media hun afschuw uit over de acties van de Palestijnse terreurgroepen en zeiden Israel’s recht op zelfverdediging te steunen. Vanuit Nederland blijft het vooralsnog stil: zelfs de Nederlandse ambassade in Israel liet niks van zich horen.

CIDI riep de Nederlandse regering dinsdag via Twitter op om alsnog stelling te nemen tegen deze terreurdaden. Het met opzet beschieten van burgers en burgerdoelen, zoals de verschillende Palestijnse terreurfacties dit jaar al honderden keer deden, is een oorlogsmisdaad. Volgens Tweede Kamerlid Raymond de Roon pleegt Hamas zelfs een “dubbele oorlogsmisdaad”, door vanuit burgerlocaties raketten af te schieten op burgerlocaties. De PVV’er zei dat woensdagochtend tijdens het begrotingsdebat Buitenlandse Zaken. Ook De Roon riep de regering op om zich uit te spreken.

Protesten
Even leek het erop dat de beschietingen – de ergste escalatie sinds de Gaza-oorlog van 2014 – zouden leiden tot een militaire confrontatie met de inzet van grondtroepen. Op videobeelden was te zien hoe militair materieel richting de grens met Gaza werd verplaatst. Premier Netanyahu zou, volgens bronnen dichtbij het veiligheidskabinet, echter hebben aangestuurd op een staakt-het-vuren.

Niet iedereen is tevreden met deze beslissing. Dinsdagavond en woensdag protesteerden honderden Israeli’s in de grensstreek tegen de beslissing van de regering. “We besloten op te protesteren tegen het staakt-het-vuren: met deze overeenkomst schieten we onszelf in de voeten”, aldus een inwoner van Sderot tegen Channel 2 News. “De IDF vernietigt lege gebouwen [in Gaza], en stuurt tegelijkertijd truckladingen vol beton en bouwmaterialen.” Vandaag zijn de demonstranten van plan om wegen in Tel Aviv te blokkeren.

Onvrede in de coalitie
Ook stapte de Israelische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, op uit onvrede over de manier waarop de regering omgaat met het terrorisme uit de Gazastrook. “Dit staakt-het-vuren kan niet anders worden gezien dan een capitulatie voor terreur”, aldus Lieberman. “Het zal onze veiligheid op de lange termijn ernstige schade toebrengen.” De coalitie van premier Benjamin Netanyahu heeft nu nog maar een krappe meerderheid.

Volgens bronnen binnen de Likoed-partij wil Netanyahu de post van Lieberman overnemen. Hij zou dan naast premier, minister van Buitenlandse Zaken en minister van Volksgezondheid ook minister van Defensie worden. Het Joodse Huis, onder leiding van minister Bennett, eist echter het ministerie van Defensie op. Als Netanyahu hier niet mee akkoord gaat, dreigt ook Bennett uit de coalitie te stappen.

De onvrede over de crisis in het zuiden zou dus mogelijk kunnen leiden tot vervroegde parlementsverkiezingen. Deze verkiezingen moeten vooralsnog uiterlijk op 5 november volgend jaar worden gehouden.

 

Volg het CIDI op Facebook, Twitter en Instagram voor de laatste updates over de situatie rond Gaza