Hamas-commandant gedood door Israelische special forces

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 12 nov 2018 GAZA HAMAS IDF

Gisteravond is Hamas-commandant Nourreddin Mohammed Salama Barake door Israelische special forces in Khan Younis in Gaza gedood. Bij de IDF-operatie kwamen ook nog vijf andere leden van Hamas, en een lid van de Salah al Din-brigade om. Eén IDF-officier is in het vuurgevecht gesneuveld.

Volgens het Israelische leger was de operatie van gisteravond geen moordaanslag, maar een informatieverzamelingsmissie die mis ging. Hierop kwamen de special forces in een “zeer complexe situatie terecht,” aldus een woordvoerder van de IDF. “De soldaten gedroegen zich heldhaftig, raakten hen die hen bedreigden en trokken zichzelf terug naar Israelisch grondgebied.”

Tijdens deze terugtrekking werden de special forces gedekt door bombardementen van tanks en vliegtuigen. Daarnaast lijkt het doel van de bestokingen te zijn geweest om het voertuig waar de soldaten eerder in zaten te vernietigen. Hamas heeft foto’s vrijgegeven van de overblijfselen van de auto en claimt dat deze uitgerust was met geavanceerde communicatieapparatuur. 

Bij het vuurgevecht is Nourreddin Mohammed Salama Barake, commandant in Khan Younis van de gewapende tak van Hamas – de Izz al Din al Qassam Brigades – gedood. Daarnaast zijn ook nog vijf andere Hamas-militanten omgekomen. Ook een lid van de Salah al Din-brigade, een andere terreurbeweging in de Gazastrook, is gestorven.

Volgens Hamas was de Israelische operatie een mislukte kidnappoging. Daarnaast claimde de terreurbeweging een “overwinning” te hebben gehaald. Dit statement, in combinatie met de bombardementen vlak na en tijdens het vuurgevecht, deed suggereren dat een Israelische soldaat was ontvoerd.

De IDF liet echter weten dat alle soldaten terug naar Israel waren teruggekeerd. Uren later werden geruchten bevestigd en publiceerde het Israelische leger een statement waarin bekendgemaakt werd dat een IDF-officier is omgekomen. Het gaat om een 41-jarige luitenant-kolonel, van wiens naam alleen de eerste letter – M – is vermeld.

Na het vuurgevecht in Gaza werden 17 mortiergranaten en raketten vanuit de kustenclave richting Israelische dorpen afgevuurd. Drie hiervan werden door het Iron Dome-luchtafweersysteem onderschept. Een mogelijk zwaardere reactie is niet uit te sluiten, en in het zuiden van Israel zijn dan ook verschillende veiligheidsmaatregelen genomen zoals het sluiten van scholen en het inzetten van extra Iron Dome-systemen.

Relatief beperkte reactie
Zowel Hamas als Islamitische Jihad – de twee machtigste terreurbewegingen in Gaza – hebben laten weten dat de “zionistische agressie met kracht en standvastigheid te confronteren.” Later voegde Hamas daaraan toe dat “de vijand een prijs voor zijn misdaad zal betalen.” De Salah al Din-brigade heeft wraak gezworen voor gisteravond. 

Volgens Hamas betreft de gebeurtenis van gisteravond een sabotagepoging van de bemiddelingen voor een wapenstilstandsakkoord voor de Gazastrook. De onderhandelingen, onder auspiciën van Egypte, lijken in een vergevorderd stadium, nu brandstof en zelfs geld van Qatar door Israel de kustenclave worden binnengelaten. 

Gezien de relatief beperkte reactie – “slechts” 17 mortiergranaten en korteafstandsraketten waarvan een groot deel in open gebied terecht kwam – lijkt Hamas een wapenstilstandsovereenkomst te verkiezen boven een oorlog met Israel. 

Volgens de Israelische premier Netanyahu is er echter “geen diplomatieke oplossing.” “Er is geen diplomatieke oplossing voor Gaza, net zoals er geen diplomatieke oplossing is voor ISIS.” Tegelijkertijd zegt de minister-president een onnodige oorlog uit de weg te willen gaan.