Raketaanval op Ashkelon tijdens campagnebijeenkomst Netanyahu

Woensdagavond is vanuit de Gazastrook een raket op Ashkelon afgevuurd. Ten tijde van de aanval was de Israëlische premier Netanyahu in de stad voor een campagnebijeenkomst.

Om negen uur lokale tijd ging het luchtalarm af in Ashkelon. Vanuit de Gazastrook was een raket afgevuurd. Het Iron Dome-luchtafweersysteem wist het projectiel te onderscheppen.

Ten tijde van de raketaanval was de Israëlische premier Netanyahu in Ashkelon voor een campagnebijeenkomst. Op beelden is te zien hoe de Likoed-leider door de beveiliging van het podium wordt afgehaald terwijl het themanummer van Likoed speelt.

De gebeurtenis is identiek aan wat zich op 10 september heeft afgespeeld. Toen vond een raketaanval op Ashkelon en Ashdod plaats, terwijl verschillende politici aldaar waren voor verkiezingsbijeenkomsten.

Terreurbeweging Islamitische Jihad zou achter deze en verschillende andere raketaanvallen zitten en zouden zijn uitgevoerd in opdracht van terreurcommandant Baha Abu al-Ata. In november is hij bij een gerichte aanval door de Israëlische luchtmacht gedood.

Woensdagavond is dus opnieuw een campagnebijeenkomst in Israël door een raketaanval verstoord. Netanyahu reageert: “De vorige die op ons schoot is niet meer onder ons, en degene die nu heeft geschoten moet zijn spullen pakken”.

Volgens analisten heeft naar alle waarschijnlijkheid Islamitische Jihad-commandant Khalil al-Bhatini bevel gegeven tot de raketaanval.

Gedurende de nacht heeft de Israëlische luchtmacht verschillende posities van Hamas in de Gazastrook gebombardeerd. Israël houdt de terreurbeweging als de facto bestuurders verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de kustenclave plaatsvindt.

Een week eerder vonden meerdere aanvallen vanuit Gaza op Israël plaats. Net als deze week reageerde de IAF met vergeldingsaanvallen op Hamas-posities.

De beelden van Netanyahu die tijdens de campagnebijeenkomst van het podium gehaald wordt, hebben tot smalende reacties in de Israëlische politiek geleid. “Opnieuw heeft het Iron Dome van Amir Peretz (leider van de Arbeidspartij) Netanyahu gered”, aldus de Arbeidspartij.

Blauw-Witleider Benny Gantz noemt het een schande dat de bevolking van Zuid-Israël afhankelijk is van de genade van terroristen en dat de premier een deel van het land niet kan bezoeken. Israël is zijn afschrikkende werking verloren op een wijze die geen enkele soevereine staat zich kan veroorloven, zo stelt Gantz.

Voormalig minister van Defensie Avigdor Lieberman spreekt van een overgave aan terreur. Volgens de Israël Ons Huis-leider kan geen enkele new-speak deze realiteit veranderen.

Minister van Wetenschap en Technologie Ofir Akunis voorspelt een grote, complexe militaire operatie in de Gazastrook. “We strekken onze hand uit in vrede en krijg in ruil daarvoor op een punt zelfmoordterroristen, op een ander punt messen en op weer een ander punt het ene of het andere bloedbad”, aldus Akunis. “We moeten in hun taal spreken: ten eerste een sterke klap waarvan ze voor vele jaren niet zullen herstellen”.