Mortiergranaat vanuit de Gazastrook afgevuurd op Kfar Aza

Donderdagavond is een mortiergranaat vanuit Gaza op het Israëlische dorp Kfar Aza afgevuurd. In antwoord op de beschieting heeft de Israëlische luchtmacht posities van Hamas in de Gazastrook gebombardeerd.

Enkele minuten voor acht uur ‘s avonds ging het luchtalarm in Kfar Aza af. Het afgevuurde projectiel is in een open gebied neergekomen en zover bekend is geen sprake van schade of gewonden. De beschieting komt minder dan een dag na een raketaanval op Sderot, waarbij het Iron Dome-luchtafweersysteem werd geactiveerd.

Net als bij de raketaanval op Sderot, kwam na de beschieting richting Kfar Aza de Israëlische luchtmacht in actie. Verschillende posities van Hamas in de Gazastrook zijn door de IAF getroffen. Israël houdt de terreurbeweging als de facto bestuurders verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de kustenclave plaatsvindt. Een woordvoerder van het Israëlische leger laat weten dat een maritiem doelwit, ondergrondse infrastructuur en en een militaire installatie van Hamas door de luchtmacht zijn gebombardeerd. 

Hamas-woordvoerder Fawzi Barhum hekelt de Israëlische vergeldingsacties. “Het beleid van voortdurende bombardementen zal geen veiligheid voor [Israël] brengen. Het zal de gevolgen ervan dragen”. 

Nasser Salah al Din-brigade

Analisten vermoeden dat de Nasser Salah al Din-brigade van het Palestijnse Volksverzetscomité achter de recente aanvallen op Sderot en Kfar Aza zit. Op Hamas en Islamitische Jihad na, wordt het Volksverzetscomité als de grootste militante factie in de Gazastrook gezien. Het was deze groepering die tijdens de escalatie in november raketten richting Tel Aviv afvuurde.

Het Volksverzetscomité maakt deel uit van het gezamenlijke Palestijnse verzetscommando onder leiding van Hamas, en geniet dan ook goede betrekkingen met de de facto bestuurders van de Gazastrook. Volgens sommige analisten is echter ook sprake van enige spanningen tussen het Volksverzetscomité en Hamas. Het Comité werkt steeds meer samen met salafistische bewegingen, die op gespannen voet met Hamas staan. Er zijn gevallen bekend waarbij Comitéleden, of leden van salafistische groepen die bevriend zijn met het Comité, door Hamas werden gearresteerd, waartegen door het Comité dan weer werd geprotesteerd. 

Mogelijk zijn de recente aanvallen op Sderot en Kfar Aza een signaal richting Hamas dat het Volksverzetscomité geen interesse heeft in een wapenstilstandsakkoord met Israël. Het zou ook om een vergeldingsactie kunnen gaan voor een gewapende Palestijn die deze week vlak bij de grens door de Israëlische luchtmacht is uitgeschakeld