Raketaanval op Sderot beantwoord door Israëlische luchtmacht

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 19 dec 2019 GAZA HAMAS IAF RAKETTEN

Afgelopen nacht is vanuit Gaza een raket afgevuurd op Sderot in Israël. In antwoord hierop heeft de Israëlische luchtmacht een wapenfabriek van Hamas in de Gazastrook gebombardeerd.

Rond half drie ’s nachts ging het luchtalarm in Sderot af. Wanneer het alarm af gaat, hebben inwoners minder dan een halve minuut de tijd om dekking te zoeken. Israëlische medische diensten melden twee gewonden – een moest voor shock behandeld worden en een andere raakte gewond door een val tijdens het rennen voor dekking. De vanuit Gaza afgevuurde raket werd onderschept door het Iron Dome-luchtafweersysteem. 

Enkele uren later kwam het antwoord van Israël. Het Israëlische leger laat weten dat dat de luchtmacht een wapenfabriek van Hamas heeft getroffen. Hierbij zijn gewonden gevallen, zo melden Palestijnse media. De IDF houdt Hamas – als de facto bestuurders van de Gazastrook – verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de kustenclave plaatsvindt. In antwoord op de raketaanval is de visserszone van Gaza door Israël beperkt tot tien nautische mijlen.

De raketaanval komt een dag nadat een bewapende Palestijn probeerde vanuit Gaza de Joodse staat te infiltreren. Voordat hij Israël wist binnen te dringen, werd hij echter getroffen door de Israëlische luchtmacht. De IDF zou zijn lichaam gevorderd hebben. 

Volgens Palestijnse media is naast de door de IAF getroffen Hamas-wapenfabriek het hotel waar de Qatarese gezant Mohammed al-Emadi op dat moment verbleef. De vertegenwoordiger van Qatar is in de Gazastrook om een aantal projecten ten behoeve van de Gazaanse bevolking te inaugureren. Al-Emadi heeft tevens bekend gemaakt dat de maandelijkse Qatarese donaties aan armlastige gezinnen in de kustenclave tot maart zullen plaatsvinden. Het is nog onbekend of Qatar daarna de financiële hulp door zal zetten – de gezant spreekt hiervoor zijn hoop uit maar heeft laten weten dat nog geen besluit is genomen.

Het toelaten van Qatarese investeringen en geld voor armen door Israël is onderdeel van het bemiddelde staakt-het-vuren. De afspraak van de wapenstilstand is dat in ruil voor een verlichting van de blokkade en allerlei investeringen, Hamas en andere facties een jaar lang geen aanvallen zullen uitvoeren. Het staakt-het-vuren is echter uiterst fragiel. Naast de infiltraties en andere vormen van onrust aan de grens, was het afgelopen jaar meerdere keren sprake van barrages aan raketten die afgevuurd werden op Israëlische dorpen en steden.