Turkije wijst Hamas terroristenbaas uit

Vermoorde Israelische tienersHet zou deel uitmaken van een overeenkomst die de verhoudingen tussen Israel en Turkije moet normaliseren: Turkije heeft Saleh al-Aruri uitgewezen, de man die volgens Israel vanuit Istanboel terreuractiviteiten van Hamas op de Westoever dirigeert. In de zomer van 2014 zou hij onder meer de man zijn geweest achter de ontvoering van drie Israelische tieners, die kort daarna vermoord terug werden gevonden op de Westoever. Turkse media berichten dat Al-Aruri ‘vrijwillig’ vertrekt.

Berichten over een op handen zijnde overeenkomst kwamen vorige week in de Israelische pers, maar de deal zou nog niet rond zijn. Struikelblok is de eis van Erdogan dat Israel de blokkade van de Gazastrook zou opheffen.

Het lijkt erop dat een overeenkomst met Turkije toch dichterbij is dan de berichten doen vermoeden. Vorige zaterdag hadden de Turkse president en premier Ahmet Davutoglu in Istanboel een ontmoeting met Hamasleider Khaled Mashaal. Zij ‘informeerden Mashaal over recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten’, meldden Turkse media. Kort daarop volgde het bericht over het ‘vrijwillige’ vertrek van Al-Aruri. Niettemin schrijft het Israelische Ynet dat Erdogan weigert het Hamaskantoor te sluiten en zijn steun aan Hamas te beëindigen.

Volgens het Turkse dagblad Hurriyet zegt premier Davutolu dat er “vooruitgang is”, maar nog geen deal omdat Israel “de Gazablokkade nog niet volledig wil opheffen”. (Dat gaat Israel vrijwel zeker ook niet doen, want er zijn voortdurend pogingen om wapen- en tunnelbouwmateriaal de strook binnen te smokkelen.) Volgens Haaretz zegt Netanyahu dat er nog onenigheid is over de aanwezigheid van Hamas in Turkije en de Gazablokkade. Lees hier meer over de voorwaarden waarover Israel en Turkije zouden onderhandelen.

Afbeelding: Gilad Shaar, Naftali Frenkel en Eyal Yfrach, ontvoerd en vermoord door toedoen van de uitgewezen Al-Aruri
foto: Bring back our boys