Twee PFLP-terroristen komen om bij explosie

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 30 jul 2018 GAZA PFLP

Afgelopen zondag zijn twee PFLP-terroristen omgekomen bij een explosie in de Gazastrook. In een Pavlovreactie kreeg Israel de schuld. Het Israelische leger ontkent echter iets met de dood van de twee te maken te hebben.

Zondagochtend deelde het ministerie van Gezondheid in Gaza mee dat twee ‘martelaren’ in “verspreide stukken” dood waren aangetroffen ten oosten van Jabalia. Het ging om Ayman Nafez al-Najjar en Muhannad Majid Hamouda, beide 24 jaar oud. De lugubere beschrijving duidt erop dat de twee Palestijnen bij een explosie zijn omgekomen. 

In een persbericht bevestigt het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) de dood van de twee. Volgens de terreurgroep waren Al-Najjar en Hamouda onderweg voor een “gevechtsmissie” toen ze omkwamen. In het statement laat de PFLP weten de nabestaanden van de twee terroristen te hebben beloofd de strijd voort te zullen zetten.

Volgens Hamas, de terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt, zit Israel achter de dood van Al-Najjar en Hamouda. Avichay Adraee, die namens het Israelische leger het woord in het Arabisch voert, ontkent echter dat Israel iets met de dood van de PFLP-terroristen te maken heeft. Op Twitter vraagt de majoor zich hardop af wat Hamas probeert te verbergen met de “leugens” over de oorzaak van de dood van de twee PFLP-terroristen. Adraee daagt de in Gaza regerende factie dan ook uit om het Gazaanse ministerie van Gezondheid bekend te laten maken hoe de PFLP-leden daadwerkelijk zijn omgekomen.

Overigens is het niet voor het eerst dat terroristen in Gaza omkomen onderweg naar een “gevechtsmissie.” In december kwamen twee terroristen van Islamitische Jihad om terwijl zij een explosief aan het vervoeren waren. Uiteraard kreeg ook toen Israel aanvankelijk de schuld.

Het is ongebruikelijk dat Israel ingaat op beschuldigingen van militaire acties. Normaal gesproken hult het Israelische leger zich in stilzwijgen wanneer het in verband wordt gebracht met operaties die het zelf niet al bekend heeft gemaakt. De ontkenning door majoor Adraee en zijn uitdaging aan het adres van Hamas wijst er dan ook op dat er mogelijk meer aan de hand is. Mogelijk zijn de twee PFLP-terroristen omgekomen als gevolg van een interne machtsstrijd tussen de verschillende facties in de Gazastrook.