UNESCO-besluit Jeruzalem kost de VN weer geld

Premier Benjamin Netanyahu heeft het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken bevolen de subsidie voor de VN met één miljoen dollar te verminderen. Dit besluit volgt op de resolutie van UNESCO gisteren die Israelische soevereiniteit over Jeruzalem ontkent. Voorstemmer Zweden is op het matje geroepen.

De bezuiniging op de VN komt bovenop eerdere verminderingen op het budget. Deze verminderingen zijn het gevolg van de obsessie van de VN met Israel. Zo is de Joodse staat bijvoorbeeld het enige land ter wereld dat een vast agendapunt is bij de VN-mensenrechtenraad. 

Door de stapel bezuinigingen blijft van Israels budget voor de VN nog maar een fractie over. Van de oorspronkelijke 11,7 miljoen dollar blijft nog maar 2,7 miljoen dollar over. “Er hangt een prijskaartje aan systematische intimidatie” liet Netanyahu weten. De subsidie die op de VN wordt ingehouden, zal gebruikt worden om landen waar Israel wel een goede relatie mee heeft te helpen. De Israelische premier was dankbaar voor de landen die tegen de anti-Israel resolutie gestemd hebben. Nederland was één van de landen die Israel  steunden tijdens de stemming. 

De Israelische minister van Cultuur en Sport Miri Regev vindt de bezuinigingen niet genoeg. Zij is van mening dat de VN-post in Jeruzalem gesloten moet worden.

“Na 50 jaar soevereiniteit over onze stad zijn de VN-waarnemers niet meer nodig. Zij waren geïnstalleerd om toezicht te houden op de wapenstilstanden. Dit is niet langer relevant” 

De VN-post was oorspronkelijk geïnstalleerd om toe te zien op de wapenstilstand tussen Israel en Jordanië in Jeruzalem. Na Israels onafhankelijkheidsoorlog liep de wapenstilstandslijn namelijk door de stad. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israel Oost-Jeruzalem op de Jordaanse bezetters. Er zijn dus geen wapenstilstandslijnen meer in de stad en daarom vindt minister Regev de aanwezigheid van VN-waarnemers onnodig.

De Zweedse ambassadeur in Israel is door het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen. Zweden was het enige Europese land dat voor de resolutie stemde. Op de dag van de stemming had het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken een persbericht gepubliceerd om de voorstem toe te lichten. Zweden beschouwt de resolutie als “een goed resultaat van constructieve onderhandelingen” met de Palestijnen en Jordanië. De tekst van de resolutie is volgens de regering van het Scandinavische land een “substantiële verbetering” ten opzichte van eerdere UNESCO-teksten over Jeruzalem. Daarom vond Zweden het nieuwe document “acceptabel” en stemde voor. De andere Europese leden van UNESCO gingen hier echter niet in mee. Zij stemden tegen of onthielden zich van stemming.

 

Bron foto: Dan / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Arutz Sheva, Ynet.