VAE-minister roept op tot meer samenwerking met Israël

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 18 jun 2020 ANNEXATIE VAE

Ondanks geschillen over de Palestijnse kwestie, aldus de minister van staat voor Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, kan er meer met Israël samengewerkt worden. Dit zal ten goede komen aan zowel de VAE als de Israëli’s, zo stelt Anwar Gargash.

VAE-minister van staat voor Buitenlandse Zaken Anwar Gargash bij het World Economic Forum.

De VAE-minister van staat voor Buitenlandse Zaken sprak deze week per videoverbinding voor het Virtual Global Forum, georganiseerd door het American Jewish Committee (AJC). Tijdens het gesprek benadrukte Gargash dat de VAE tegen annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever door Israël is, maar dat op andere vlakken samengewerkt kan worden. “Kan ik een politiek geschil met Israël hebben maar tegelijkertijd op andere gebieden van de betrekkingen proberen bruggen te slaan? Ik denk van wel”, aldus de minister van de Golfstaat.

Decennia aan Arabische vijandigheid tegen Israël hebben niks voortgebracht, zo stelt Gargash. De VAE-minister stelt dat deze vijandigheid de stabiliteit in de regio niet heeft bevorderd en het Israëlisch-Palestijnse conflict alleen maar heeft geradicaliseerd. “Het idee van het demoniseren van Arabieren door radicalen aan de Israëlische zijde, of het demoniseren van Joden aan de Arabische zijde, heeft niemand geholpen”, aldus de minister van staat voor Buitenlandse Zaken. “Niet praten met Israël levert ons niks op”.

De Verenigde Arabische Emiraten, aldus de minister, willen stabiliteit in het Midden-Oosten bevorderen door middel van onderhandelingen. Gargash wijst erop dat Egypte, Turkije en Jordanië al formele betrekkingen met de Joodse staat genieten, en volgens de minister “leiden Qatar en andere Golfstaten de weg naar meer normale relaties met Israël”.

Vorige week richtte een VAE-diplomaat voor het eerst ooit zich openlijk tot Israël. Ambassadeur in Washington Yousef al Otaiba schreef in de Israëlische krant Yedioth Achronoth een opiniestuk waarin hij waarschuwt tegen annexatie. In zijn videotoespraak voor het AJC stelt minister Gargash dat als Israël het voornemen om soevereiniteit over delen van de Westoever uit te breiden, de VAE en andere Arabische landen mogelijk de tweestatenoplossing niet langer zullen steunen. “We zullen dan spreken over gelijke rechten in één staat”, aldus de VAE-minister. Een dergelijke binationale staat zou betekenen dat Israël zijn ideaal als democratische staat met een Joodse meerderheid verliest.

Desondanks ziet Gargash geen reden om op andere vlakken met Israël wel samen te werken. Zo heeft de VAE de afgelopen weken twee keer een vliegtuig naar Tel Aviv gestuurd met hulpmiddelen voor de Palestijnen om het coronavirus te bestrijden. Het Palestijnse leiderschap heeft de hulpgoederen echter afgewezen, omdat zij tegen elke vorm van ‘normalisatie’ van Israël zijn.