PA weigert opnieuw hulp uit VAE vanwege ‘normalisatie’ Israel

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft deze week opnieuw een vliegtuig vol medische hulpgoederen geweigerd uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) omdat de hulpgoederen via de luchthaven van Tel Aviv werden afgeleverd. “We weigeren het te ontvangen omdat het direct gecoördineerd was tussen Israel en hen [de VAE],” aldus PA-minister Hussein al-Sheikh (Civiele Zaken) tegen AFP.

Het is al de tweede keer binnen een maand dat het Palestijnse leiderschap de strijd tegen Israel verkiest boven het welzijn van de eigen bevolking. Drie weken terug weigerde de PA ook al een lading hulpgoederen uit Abu Dhabi vanwege de ‘normalisatie’ van Israel.Een Etihad-vliegtuig (foto: Hasan Basri Akirmak)Het vliegtuig dat dinsdag in Israel arriveerde bevatte wederom broodnodige hulpgoederen, bedoeld om de verspreiding van het coronavirus in de Palestijnse gebieden tegen te gaan. Het gaat bijvoorbeeld om beschermingsmiddelen, medische apparatuur en ventilatoren. Sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie zijn er drie Palestijnen overleden aan het virus. Volgens officiële cijfers raakten tot nu toe 485 mensen in de Palestijnse gebieden besmet met het virus, waarvan er reeds 410 hersteld zijn.

Al wekenlang waarschuwen NGO’s en internationale organisaties voor de gevolgen van de pandemie in de Palestijnse gebieden. Zo riep de Nederlandse anti-Israel activiste Liesbeth Zegveld in De Volkskrant bijvoorbeeld op om de Israelische blokkade van Gaza op te heffen. Men zou dan ook denken dat iedere hulp van Israel en de internationale gemeenschap welkom is, maar daar denkt de Palestijnse Autoriteit anders over. De Palestijnen en hun medestanders zien alle Arabische toenadering met Israel als verraad aan de Palestijnse zaak. In reactie op de vorige lading zei een woordvoerder dat de PA “weigert te worden gebruikt als een instrument voor normalisatie”.

De vorige lading hulpgoederen bleef een week lang op de luchthaven Ben Goerion staan, waarna de goederen werden verplaatst naar een loods in Ashdod. Volgens de laatste berichtgeving probeert de Verenigde Naties de Palestijnse Autoriteit te overtuigen om de hulp alsnog te accepteren. Ook doet de VN pogingen pogingen om een deel van de goederen naar de door terreurgroep Hamas gecontroleerde Gazastrook te verplaatsen. Naar verwachting zal ook de tweede vracht in Ashdod terechtkomen, in afwachting van een oplossing voor de weigerachtige houding van de PA.

Diplomatieke betrekkingen
Voor zover bekend was de vlucht van dinsdag de tweede rechtstreekse vlucht ooit van Abu Dhabi naar Tel Aviv. De vorige vlucht vond plaats op 19 mei, exact drie weken eerder. De Verenigde Arabische Emiraten heeft formeel nog altijd geen diplomatieke betrekkingen met Israel. De laatste jaren heeft Israel echter achter de schermen de banden aangehaald met de Golfstaten, omdat zij net als Israel de nucleaire en militaire ambities van Iran als een bedreiging zien. De afgelopen weken dreigde Iran wederom de Joodse staat te vernietigen.

Als onderdeel van de voorzichtige contacten tussen de VAE en Israel wil men het bijvoorbeeld mogelijk maken voor Israeli’s om naar de Golfstaat af te reizen. Ook heeft Israel sinds 2015 een vertegenwoordiging bij het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) in de Golfstaat. De twee rechtstreekse vluchten van Abu Dhabi markeren een nieuw hoofdstuk in de betrekkingen. Terwijl het vliegtuig met hulpgoederen op 19 mei niet herkenbaar was als Etihad-toestel, was de vlucht van deze week zelfs voorzien van stickers van de nationale luchtvaartmaatschappij van de VAE.

“Trots op de rol die het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft kunnen spelen bij het faciliteren van de komst van het Etihad-vrachtvliegtuig dat in Israel landde uit Abu Dhabi, en humanitaire hulp bracht voor de Palestijnen,” zo liet Yuval Rotem, directeur-generaal van het ministerie weten via Twitter. “We hopen dat toekomstige vluchten van Etihad die hier landen gevuld zullen zijn met toeristen uit de VAE.”

Afbeelding: Hasan Basri Akirmak