Palestijnen weigeren hulp uit Abu Dhabi vanwege ‘normalisatie’ Israel

Afgelopen week vond de eerste rechtstreekse vlucht ooit plaats van de Verenigde Arabische Emiraten naar Israel. Het vliegtuig uit Abu Dhabi bracht broodnodige hulpgoederen, bedoeld voor de Palestijnse Autoriteit (PA). Deze historische gebeurtenis kwam echter in de schaduw te staan van de anti-Israelische retoriek van de PA, die de hulpgoederen resoluut afwees.

Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit

De strijd tegen Israel is voor de PA nog altijd belangrijker dan het welzijn van de eigen bevolking, zo bleek deze week opnieuw. Dinsdagavond arriveerde de veelbesproken vlucht van Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, op de Israelische luchthaven Ben Goerion. Het vliegtuig uit de Golfstaat bracht volgens staatspersbureau WAM 14 ton aan hulpgoederen voor de Westelijke Jordaanoever, zoals beschermingsmiddelen, medische apparatuur en ventilatoren. De Emiraten hoopten hiermee “de verspreiding van de COVID-19 pandemie en de impact daarvan in de bezette Palestijnse gebieden in te dammen”. Volgens de officiële cijfers zijn er sinds de uitbraak van het coronavirus twee Palestijnen overleden.

Voor zover bekend was de vlucht van dinsdag de eerste rechtstreekse vlucht ooit van Abu Dhabi naar Tel Aviv. De Golfstaat heeft formeel geen diplomatieke betrekkingen met Israel. De laatste jaren hebben de landen echter achter de schermen de banden aangehaald, omdat beide staten de nucleaire en militaire ambities van Iran als een bedreiging zien. Deze week dreigde Iran wederom de Joodse staat te vernietigen. Als onderdeel van de voorzichtige contacten tussen de VAE en Israel wil men het bijvoorbeeld mogelijk maken voor Israeli’s om naar de Golfstaat af te reizen. Ook heeft Israel sinds 2015 een vertegenwoordiging bij het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) in Abu Dhabi.

De Palestijnen en hun medestanders zien iedere toenadering met Israel echter als “verraad aan de Palestijnse zaak”. Zo schreef de Iraanse ayatollah Khomeini dinsdag op Twitter dat “sommige Perzische Golfstaten groot verraad hebben gepleegd”. Tegenover Ma’an News verklaarden bronnen binnen de Palestijnse Autoriteit dat de PA “weigert te worden gebruikt als een instrument voor normalisatie”, en dat daarom de hulpgoederen werden geweigerd. De hulp zou bovendien slechts met Israel en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn gecoördineerd, en niet rechtstreeks met de PA.

De vlucht uit de Verenigde Arabische Emiraten kwam overigens niet helemaal voor niks. Volgens Haaretz gaan de hulpgoederen nu niet naar de Westelijke Jordaanoever, maar zal Israel ervoor zorgen dat deze ten goede komen aan de Gazastrook. Hoewel de verspreiding en behandeling van het virus daar redelijk onder controle is – de smalle kuststrook heeft bijvoorbeeld meer ventilatoren dan veel landen in Afrika – wordt gevreesd voor een nieuwe uitbraak, door Gazanen die zijn teruggekeerd uit het buitenland.

Foto: UN Geneva