Verkiezingen in Israel: Partijportret Israel Ons Huis

In de aanloop naar de Israelische verkiezingen op 9 april publiceert CIDI een serie ‘portretten’ van de verschillende partijen. Israel Ons Huis is een rechtse, seculiere partij.

Na de val van het IJzeren Gordijn konden honderdduizenden Joden uit de Sovjet-Unie niet wachten om te vertrekken. Onder het communisme was hun Joodse identiteit stelselmatig onderdrukt. Waar de Joodse gemeenschappen in Rusland en Oekraïne vóór de revolutie tot de meest traditionele behoorden, was daar begin jaren ’90 weinig meer van over. Mensen durfden hun kinderen vaak alleen toe te fluisteren dat ze Joods waren. Van het houden van de Joodse wetten kon onder het totalitaire systeem geen sprake zijn.

Vervolgens verhuisden mensen massaal naar Israel. Dat was een flinke overgang. En omdat er zo veel mensen met dezelfde achtergrond naar Israel kwamen, die dezelfde ervaringen deelden, ontstonden er hele Russische gemeenschappen in het land. Met name in plaatsen in de periferie, zoals Ashdod en Ashkelon in het zuidwesten, onder de rook van Gaza.

Dit is de achterban van Israel Ons Huis. Kiezers die van Russische of Oekraïense afkomst zijn, vaak nostalgische gevoelens hebben bij aspecten van de Sovjet-Unie. Die nog steeds heel seculier zijn, maar er tegelijkertijd nationalistisch-rechtse standpunten op het gebied van het Israelisch-Arabisch conflict op nahouden.

Partijstandpunten

Ook de partij is seculier en rechts. Israel Ons Huis is voorstander van de invoering van het burgerlijk huwelijk en van de inperking van de macht van het opperrabbinaat. Een gedeelte van de achterban van de partij voelt zich benadeeld door de bestaande huwelijkswetgeving, die trouwen moeilijker maakt voor mensen met alleen een Joodse vader.

Tegelijkertijd is Israel Ons Huis bijzonder rechts op het gebied van veiligheid en terrorismebestrijding. Zo wil de partij onder leiding van Avigdor Lieberman de doodstraf voor terroristen invoeren.

Op het gebied van het conflict neemt Israel Ons Huis een voor Israelisch rechts opmerkelijk standpunt in. Omwille van de Joodse demografische meerderheid wil de partij een tweestatenoplossing met landruil bewerkstelligen, zodat de grote nederzettingenblokken Israelisch worden en het percentage Joden in Israel zo groot mogelijk wordt. Onder dit plan zou Lieberman ook zelf moeten verhuizen, maar hij heeft dat ervoor over.

Israel Ons Huis concurreert met name om stemmen met Likoed. Waar de partij in 2009 met bijna 12 procent van de stemmen maar liefst 15 zetels wist te behalen, zet de partij deze keer alles op alles om de kiesdrempel van 3,25% te behalen. Ook de vorige keer viel het resultaat al tegen voor de partij: 5,1% en 6 zetels. De reden: Liebermans partij heeft moeite om op te boksen tegen de populariteit van Netanyahu onder seculiere rechtse kiezers.