Vermoedelijk antisemitische schietpartij in Miami

IN ANTISEMITISME / Door: ARON VRIELER / 29 jul 2019 ANTISEMITISME VS

Bij een schietpartij in North Miami Beach afgelopen zondagavond is een man gewond geraakt. Hij zat buiten een synagoge, waar hij kwam voor een gebedsdienst. Volgens de Jerusalem Post gaat het om de 69-jarige Yosef Noach.

Lokale media berichten dat de schutter in een zwarte auto twee keer om de Young Israel of Greater Miami-synagoge heen reed, waarna hij uit de auto stapte en met een vuurwapen zes keer op het slachtoffer schoot. Hierbij werd Noach meermaals in zijn been getroffen. De dader blijft voortvluchtig.

Een in de synagoge aanwezige vrijwilliger van Hatzalah, een organisatie voor slachtofferhulp, kon Noach ter plaatse behandelen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Daar wordt hij geopereerd, maar is volgens berichten buiten levensgevaar.

Verschillende Joodse organisaties in de VS laten weten een antisemitisch motief van de dader te vermoeden, vanwege de context van de schietpartij en informele contacten met de plaatselijke Joodse gemeenschap.

Florida kent een Joodse gemeenschap van zo’n 620,000 inwoners.  

Het incident is de zoveelste in een reeks dodelijke antisemitische aanslagen in de VS de afgelopen tijd. Eind april werd een synagogebezoekster in Poway (Californië) vermoord door een schutter, die daarnaast meerdere mensen in het gebouw verwondde. In oktober vorig jaar werden in een synagoge in Pittsburgh elf mensen vermoord door het vuur van een terrorist. In beide gevallen had de dader een rechtsextremistisch motief.

Een woordvoerder van de Jewish Agency, een internationale Joodse organisatie, riep naar aanleiding van de aanslag vandaag op om sterker op te treden tegen deze trend. “Ik roep de Amerikaanse regering op om een einde te laten maken aan de golf van antisemitische terreuraanvallen die tegen Joden in de VS worden uitgevoerd. Het is tijd dat Joden in hun land kunnen leven zoals als iedere andere burger.”