Vertegenwoordiger Duitsland in Palestijnse Gebieden liket antisemitische posts twitter

IN ANDER NIEUWS / Door: ARON VRIELER / 18 jul 2019 DUITSLAND TWITTER

De hoogste vertegenwoordiger van Duitsland in de Palestijnse Gebieden, Christian Clages, heeft op Twitter een reeks haatzaaiende berichten geliket. Op navraag heeft het Duitse ministerie van buitenlandse zaken laten weten zich van het gedrag te distantiëren en een intern onderzoek te starten.

Vandaag is aan het licht gebracht dat Christian Clages een reeks bezwaarlijke en haatzaaiende tweets met een officieel account heeft ‘geliket’, oftewel zijn welbehagen erover in het openbaar heeft uitgedrukt. Hierover bericht de Duitse krant Bild. Clages, die sinds een jaar de vertegenwoordiger van Duitsland in Ramallah is, gebruikte hiervoor een officieel account van de Duitse regering.

 Een aantal voorbeelden dat gegeven wordt:

  • Onder een bericht van de beruchte Amerikaanse white supremacist en Holocaustontkenner David Duke over een vermeende massamoord in de Arabisch-Israelische oorlog van 1948 volgt een commentaar van een gebruiker met de tekst “*Zionist”. Dit is een manier om te impliceren dat Duke’s uiting legitiem zou zijn, mits hij het woord “Jewish supremacists” met “Zionists” zou vervangen. Voor Clages heeft dit een like verdiend. Dit terwijl de meeste commentaren onder het bericht, inclusief die van pro-Palestina activisten, duidelijk stellen dat hun zaak niet door een racist gekaapt mag worden.  
  • Een afbeelding van de schreeuwende voetballer Neymar met de begeleidende tekst “Israelische soldaat wanneer een kind een steen naar zijn tank gooit”, wordt door Clages geliket.
  • Een artikel waarin het werk van het (politiek onafhankelijke) Holocausteducatie en -herinneringscentrum Yad Vashem vergeleken wordt met geschiedvervalsing in totalitaire staten, wordt op Twitter eveneens geliket.

Onderzoek ingesteld

Op navraag door Bild heeft het Duitse ministerie van buitenlandse zaken laten weten zich “nadrukkelijk te distantiëren” van de berichten waarvoor de diplomaat zijn waardering heeft uitgedrukt en de acties “niet te tolereren”. Er is een onderzoek ingesteld naar hoe het tot de likes gekomen is.

Ook Clages zelf zou volgens de verklaring van het ministerie zich van de tweets hebben gedistantieerd. De betreffende likes zijn meteen vanaf het account zelf ingetrokken.

Het betreffende account, @GerRepRamallah, is door Twitter geverifieerd. Hiermee wordt bevestigd dat een bepaald account werkelijk is van wie het zegt te gebruiken, om misleiding door nepaccounts te voorkomen.

Clages heeft eind vorige maand samen met onderminister van buitenlandse zaken Niels Annen speciaal gezant voor het Midden-Oosten Christian Buck een bezoek gebracht aan de NGO Al-Haq. Deze ondersteunt de BDS-beweging, die onlangs door de Bondsdag in verband is gebracht met antisemitisme, en banden zou hebben met de terreurbeweging PFLP.

Voordat Clages in Ramallah aangesteld werd, was hij speciaal gezant van de Bondsregering in de Sahel-regio (2015-2018) en daarvoor ambassadeur in Beiroet (2013-2015).

Update, 2 augustus 2019 

Het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken heeft haar onderzoek afgerond. Tegen Clages zijn disciplinaire maatregelen genomen, net als tegen een tweede medewerker van de vertegenwoordiging in Ramallah. Ook heeft het ministerie sociale mediarichtlijnen voor vertegenwoordigers elders aangescherpt. Dat melden verschillende Duitse media

Volgens het onderzoek hebben in totaal negen medewerkers van de vertegenwoordiging in Ramallah toegang tot het Twitteraccount van Clages gehad. Daarom zou niet meer te achterhalen zijn wie voor de ‘likes’ verantwoordelijk is geweest. Wel zou de geschiktheid van een van de medewerkers door het onderzoek in twijfel zijn getrokken. 

Eerder heeft Clages – via Twitter – een statement gemaakt waarin hij de eerder gelikte berichten als antisemitisch veroordeelt. “Antisemitisme heeft geen plaats in de Duitse diplomatieke dienst”, aldus Clages.