Dossier: BDS - de boycotbeweging tegen Israel

BDS - van 'Boycott, Divestment, and Sanctions' of Boycot, Desinvesteren en Sancties - is de internationale boycotbeweging tegen Israel. De BDS-beweging bepleit een internationaal isolement van Israel. Daarom zet de BDS-campagne overheden, bedrijven, universiteiten en andere instellingen die op wat voor manier dan ook samenwerken met Israel, onder druk om die samenwerking te beëindigen. BDS zegt een einde te willen maken aan de bezetting en de onderdrukking van Palestijnen. In de praktijk blijkt BDS een tactiek om het bestaansrecht van Israel te ondermijnen. 

BDS en terreurbewegingen

Tientallen leden van terreurbewegingen Hamas en PFLP zijn betrokken bij BDS-organisaties. Dat bleek begin 2019 uit een rapport van het Israelische ministerie van Strategische Zaken. Een aantal van de organisaties hebben ook subsidies van Nederland ontvangen, en/of onderhouden banden met lokale BDS-bewegingen in Europa.

Eerder bracht het Israelische ministerie van Strategische Zaken al een rapport uit waaruit bleek dat de EU en EU-lidstaten miljoenen overmaken aan organisaties die oproepen tot het boycotten, desinvesteren en sanctioneren (BDS) van de staat Israel. Naast deze dubieuze subsidies – die in gaan tegen het beleid van de EU, dat zelfverklaard tegenstander van een boycot van de Joodse staat is – blijken sommige van deze organisaties ook nog eens banden met Palestijns terreurgroepen te hebben.

In het rapport genaamd ‘Terrorists in Suits worden de nauwe banden tussen Palestijnse terroristen en verschillende NGO’s – die pleiten voor BDS – uiteengezet. Volgens het Israelische ministerie van Strategische Zaken wordt de BDS-campagne door Palestijnse terreurbewegingen gezien als een aanvulling op hun strijd tegen de Joodse staat. Terroristen van met name Hamas en PFLP hebben verschillende NGO’s in de Palestijnse gebieden, Europa, Noord-Amerika en Zuid-Afrika geïnfiltreerd om deze in te zetten in hun aanvallen op Israel. Daarnaast worden de organisaties gebruikt om fondsen te werven voor de terreurbewegingen, zo concludeert het ministerie van Strategische Zaken.

Verschillende terreuractivisten, voor een groot deel ook veroordeeld voor hun terroristische activiteiten, bekleden hoge functies in BDS-organisaties. In Terrorists in Suits komen meer dan dertig namen naar voren, waaronder zelfs een aantal die veroordeeld zijn voor moord.

Steun van Nederland
Een aantal van de organisaties met terroristen in dienst, hebben ook subsidies van de Nederlandse overheid ontvangen. Zo zou de BDS bepleitende organisatie Addameer door leden van de PFLP zijn opgericht en nog steeds banden onderhouden met deze marxistische terreurbeweging. Via het controversiële (en inmiddels opgeheven) HR/IHL Secretariat ontving Addameer Nederlands belastinggeld.

Defense for Children International – Palestine (DCI-P) zet zich in voor de behandeling van Palestijnse kinderen. Een nobel streven, ware het niet dat verschillende (veroordeelde) PFLP-terroristen zitting hebben gehad in het bestuur van deze NGO. In het Terrorists in Suits rapport worden meerdere namen van leden van de marxistische terreurbeweging genoemd die bij de organisatie in kwestie actief zijn (geweest). Desondanks kon DCI-P via het Secretariat op geld uit Nederland rekenen.

Een andere NGO die via het Secretariat Nederlandse subsidies heeft ontvangen, is het in Gaza gevestigde Palestinian Center for Human Rights (PCHR). De directeur van het PCHR onderhoudt nauwe banden met Hamas, zo stelt het rapport Terrorists in Suits. Raji Sourani zou de terreurbeweging van advies en juridische hulp hebben voorzien, en daarnaast Hamas complimenteren voor het beleid ten aanzien van NGO’s die onder het Hamas-regime in de Gazastrook opereren. Daarnaast is de voormalige vice-voorzitter van de mensenrechtenorganisatie een “hooggeplaatste leider bij de militante vleugel van de PFLP,” aldus het Israelische ministerie van Strategische Zaken.

De NGO Al-Haq wordt geleid door Shawan Jabarin, een Palestijn die door een Israelische rechter is veroordeeld voor zijn activiteiten voor terreurbeweging PFLP. Daarnaast bekleden verschillende PFLP-leden posities bij Al-Haq – waaronder Ziyad Muhammad Shehadeh Hmeidan, Zahi Abdul Hadi Muhammad Jaradat en Majed Omar Daud Abbadi.

Geen probleem voor Nederlandse BDS-organisaties
Het blijft echter niet bij slechts Nederlandse subsidies. In 2018 werd Al-Haq voorman Jabarin ontvangen door de Tweede Kamer Commissie Buitenlandse Zaken, op initiatief van The Rights Forum, Een Ander Joods Geluid, Oxfam Novib en PAX – allen onder de paraplu van het IPP van Irene Kruizinga, voormalig werknemer van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah.

Dat Nederlandse BDS-organisaties geen problemen met Palestijns terrorisme hebben, hoeft geen verrassing te heten. De Palestijnse Nederlander Ibrahim Al-Baz – in het verleden gearresteerd in het bezit van explosieven – wordt geen strobreed in de weg gelegd bij zijn werkzaamheden als bestuurslid van het Nederlands Palestina Komitee.

Daarnaast worden demonstraties tegen Israel op de Dam in Amsterdam gesteund en mede georganiseerd door Amin Abou Rashed. Volgens verschillende onderzoekers en inlichtingendiensten is Rashed actief als fondsenwerver voor Hamas in Europa.

In het Terrorists in Suits-rapport wordt ook Rasmea Odeh genoemd. In 1969 pleegde ze namens PFLP een bomaanslag op een supermarkt in Jeruzalem waarbij twee doden vielen. Begin 2018 kwam ze op uitnodiging van Revolutionaire Eenheid en Anakbayan-Europe spreken in Amsterdam.

Verandering Nederlandse subsidiecriteria?
Ondanks het zoveelste bewijs dat Nederlandse belastinggeld terecht is gekomen bij organisaties die banden met terreur hebben, is het nog maar de vraag of subsidiecriteria aangepast gaan worden. In 2018 werd bekend dat een voornaam lid van de PFLP tevens werkzaam was bij een organisatie die geld van de Nederlandse overheid heeft ontvangen, wat leidde tot Kamervragen. Ministers Stef Blok en Sigrid Kaag lieten in hun beantwoording echter weten geen reden te zien om de subsidiecriteria aan te passen.