Dossier: BDS - de boycotbeweging tegen Israel

BDS - van 'Boycott, Divestment, and Sanctions' of Boycot, Desinvesteren en Sancties - is de internationale boycotbeweging tegen Israel. De BDS-beweging bepleit een internationaal isolement van Israel. Daarom zet de BDS-campagne overheden, bedrijven, universiteiten en andere instellingen die op wat voor manier dan ook samenwerken met Israel, onder druk om die samenwerking te beëindigen. BDS zegt een einde te willen maken aan de bezetting en de onderdrukking van Palestijnen. In de praktijk blijkt BDS een tactiek om het bestaansrecht van Israel te ondermijnen. 

Economische effecten van BDS

Economische effecten van BDS
Acties om Israel via BDS te ondermijnen, blijken vooralsnog weinig effect te hebben. Zij schaden met name de toch al fragiele Palestijnse economie, aldus de hoofdanalist van de toonaangevende kredietbeoordelaar Moody’s. Cijfers van de Bank of Israel bevestigen dit. Zo was het bruto nationaal product (bnp) van Israel in 2012 ruim 261 miljard euro. Het bnp van de Palestijnse Autoriteit (PA) bedroeg datzelfde jaar ruim 10 miljard euro. De export van Israelische goederen naar de PA is vijf procent van de totale Israelische export, terwijl de export van Palestijnse bedrijven naar Israel 81 procent (!) van de totale PA-export bedraagt.

Palestijnen zijn, zo zegt ook de Bank of Israel, beter gediend met goede handelsbetrekkingen met Israel dan BDS wil doen geloven. Het bekendste voorbeeld hiervan is SodaStream: de Israelische frisdrankfabrikant verplaatste na BDS-acties zijn fabriek van de Westelijke Jordaanoever naar de Negev-woestijn. Honderden Palestijnen, die in vrede samenwerkten met hun Israelische collega’s, verloren als gevolg hiervan hun baan in de fabriek.

SodaStream betaalde het Israelische minimumloon, dat drie tot vijf keer hoger is dan gebruikelijk in Palestijnse bedrijven op de Westelijke Jordaanoever. Gemiddeld verdienen Palestijnse werknemers in Israelische industriegebieden 200 procent meer dan dat zij in de PA zouden krijgen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige Palestijnen stelling nemen tegen de BDS-beweging. “Wat doen ze voor ons?”, vraagt Nadia Aloush zich af in de publicatie Defeating Denormalization. “Ze [BDS] hebben zelf een hoop geld, maar wij hebben hier nooit een cent van gezien. Al het geld dat ze hebben, geven ze uit aan zichzelf.”

Afbeelding: copyright ambassade van de VS in Israel.