Dossier: BDS - de boycotbeweging tegen Israel

BDS - van 'Boycott, Divestment, and Sanctions' of Boycot, Desinvesteren en Sancties - is de internationale boycotbeweging tegen Israel. De BDS-beweging bepleit een internationaal isolement van Israel. Daarom zet de BDS-campagne overheden, bedrijven, universiteiten en andere instellingen die op wat voor manier dan ook samenwerken met Israel, onder druk om die samenwerking te beëindigen. BDS zegt een einde te willen maken aan de bezetting en de onderdrukking van Palestijnen. In de praktijk blijkt BDS een tactiek om het bestaansrecht van Israel te ondermijnen. 

BDS in Nederland

BDS in Nederland
BDS is wereldwijd actief. Ook in Nederland hebben anti-Israel activisten speciale BDS-organisaties opgericht, zoals het Diensten en Onderzoekscentrum Palestina (docP), dat zich sinds 2012 als nationale BDS-coördinator presenteert. Al deze organisaties werken individueel en in soms wisselende coalities aan het isoleren van de Joodse staat. Andere bekende Nederlandse BDS-groepen zijn het Nederlands Palestina Komitee, The Rights Forum, Een Ander Joods Geluid en het christelijke Kairos-Sabeel. Deze BDS-clubs werken onder andere samen in het Israel-Palestina Platform (IPP).

Het aantal successen van de boycotbeweging in Nederland is op één hand te tellen. DocP claimde in 2017 een overwinning, toen een dochterbedrijf van het Israelische Egged de busaanbesteding in Noord-Holland verloor, maar aan dit besluit bleken helemaal geen politieke overwegingen ten grondslag te liggen. Een jaar later won het bedrijf gewoon de aanbesteding in de regio Haaglanden.

De Nederlandse regering heeft zich consistent uitgesproken tegen een boycot, maar zegt dat oproepen hiertoe worden beschermd door de vrijheid van meningsuiting. Volgens een in 2016 aangenomen motie van de SGP, VVD en ChristenUnie mogen BDS-organisaties evenwel niet (in)direct worden gefinancierd met belastinggeld, omdat dit rechtstreeks tegen het kabinetsbeleid ingaat. Of deze motie goed wordt uitgevoerd is nog maar de vraag, gezien het feit dat minister Blok (Buitenlandse Zaken) recent heeft aangegeven dat BDS-ondersteuning “geen afwijzingscriterium is voor financiering”.

Copyright afbeelding: Guido van Nispen.