Dossier: BDS - de boycotbeweging tegen Israel

BDS - van 'Boycott, Divestment, and Sanctions' of Boycot, Desinvesteren en Sancties - is de internationale boycotbeweging tegen Israel. De BDS-beweging bepleit een internationaal isolement van Israel. Daarom zet de BDS-campagne overheden, bedrijven, universiteiten en andere instellingen die op wat voor manier dan ook samenwerken met Israel, onder druk om die samenwerking te beëindigen. BDS zegt een einde te willen maken aan de bezetting en de onderdrukking van Palestijnen. In de praktijk blijkt BDS een tactiek om het bestaansrecht van Israel te ondermijnen. 

Wat is BDS?

Wat is BDS?
BDS (Boycot, Desinvesteren en Sancties) is een wereldwijde anti-Israel campagne die bedoeld is om bedrijven, organisaties, overheden en bekende personen die op enigerlei wijze met Israel samenwerken, zodanig onder druk te zetten dat zij die samenwerking beëindigen. De beweging zegt hiermee een einde te willen maken aan de vermeende onderdrukking van de Palestijnen en de bezetting van de Palestijnse gebieden door de staat Israel. De argumenten die daarvoor worden gebruikt zijn echter vaak onvolledig of onjuist en dienen slechts om Israel te demoniseren en het bestaansrecht van de Joodse staat te betwisten.

De drie officiële eisen van BDS, zoals gepubliceerd door het BDS National Committee (BNC), luiden als volgt:

  1. Het beëindigen van de “bezetting en kolonisatie van Arabische gebieden” en het afbreken van de muur;
  2. Het erkennen van de “fundamentele rechten en de volledige gelijkwaardigheid” van de Arabisch-Palestijnse inwoners van Israel;
  3. Het respecteren, beschermen en promoten van de “rechten van Palestijnse vluchtelingen om terug te keren naar hun huizen en bezittingen”.

In werkelijkheid is BDS echter uit op de vernietiging van Israel. De beweging eist ‘terugkeer’ van alle vluchtelingen en hun nakomelingen (circa 4,5 miljoen) naar Israel, met volledige burgerrechten. Omar Barghouti, medeoprichter van de BDS-beweging, heeft meerdere malen toegegeven dat dit het einde van Israel zou betekenen. “Als de vluchtelingen terugkeren, heb je geen tweestatenoplossing”, aldus Barghouti. “Dan heb je, zoals een Palestijnse opiniemaker ooit zei, een Palestina naast een Palestina.” Het resultaat, het doel van BDS, is dus het verdwijnen van de Joodse staat.

Afbeelding: Steve Rhodes.