Voorbereidingen voor nieuw Gaza-protest komende vrijdag

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 apr 2018 GAZA HAMAS IDF

In navolging van de Gazaanse protesten bij de Israelische grens afgelopen vrijdag, worden er voorbereidingen getroffen voor de volgende demonstratie komende vrijdag. Opnieuw worden er tienduizenden deelnemers verwacht.

Hamas en andere organisatoren van de Mars van Terugkeer zijn voornemens elke vrijdag demonstraties bij het grenshek te houden. Het plan is dat de protesten doorgaan tot en met 15 mei, de dag dat de Nakba – de Catastrofe – herdacht wordt. Zo noemen de Palestijnen de dag dat Israel de onafhankelijkheidsoorlog in 1948 won. Hamas zegt dat de protesten door zullen gaan tot “heel Palestina bevrijd is.” Hiermee doelt de terreurgroep niet op een vreedzame tweestatenoplossing met Israel, maar op het vernietigen van de Joodse staat.

Rubberen banden worden verzameld zodat deze tijdens de protesten in brand kunnen worden gestoken. De hoop is dat de zwarte rook het zicht van de scherpschutters van de IDF bemoeilijkt. Daarnaast worden er spiegels bijeengegaard om de snipers te verblinden. Afgelopen vrijdag vielen er in totaal 19 doden. Tien hiervan zijn geïdentificeerd als leden van verschillende terroristische organisaties, waaronder Hamas, Globale Jihad en de Al-Aqsa Martelarenbrigade.

Terreurbeweging Hamas heeft aan haar leden veiligheidsinstructies gegeven. De Hamas-activisten worden onder andere geadviseerd om hun identiteit verborgen te houden, bijvoorbeeld door hun gezicht te bedekken. Ook wordt aangeraden om niet op te vallen, geen mobiele telefoons te dragen, en niet te lang op eenzelfde plek te staan. Aan de demonstranten geeft Hamas ook tips om Israelische soldaten te confronteren. Op sociale media worden video’s gedeeld waarin uitgelegd hoe molotovcocktails te maken. 

Vorige week was er voorafgaand aan het protest op vrijdag meerdere keren spraken van grensinfiltraties. Deze week lijkt dit niet anders. Volgens de IDF benaderde vannacht een gewapende man het grenshek. Hierop zou een vliegtuig van de Israelische luchtmacht de persoon beschoten hebben.