Vredige solidariteitsmanifestatie op de Dam

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 18 jul 2014 ANTISEMITISME CIDI CIJO GAZA HAMAS

manifestatieGrNaar schatting (van de politie) duizend mensen kwamen donderdagavond naar de Dam voor een solidariteitsmanifestatie met Israels recht haar burgers te verdedigen. De manifestatie was georganiseerd door CIDI, Christenen voor Israël en CIJO. Meningen van bezoekers varieerden van een ‘Groot-Israel’-standpunt tot ‘alleen een twee-statenoplossing kan tot rust en vrede leiden’. Niettemin was, buiten wat pro-Palestijnse demonstranten, bijna iedereen het eens over Israel’s recht op verdediging en vóór de beëindiging van de gewelddadigheden.

 

Onder de sprekers waren Tweede Kamerlid Joel Voordewind, CvI-voorzitter Roger van Oordt, CIDI-directeur  Esther Voet, VVD-prominent Frits Bolkestein, Frits Barend en de Israëlische ambassadeur Haim Davon.

Die laatste bedankte de aanwezigen voor hun steun en blikte terug op de pro-Palestijnse demonstratie van afgelopen zondag in Den Haag, waarbij hakenkruisen werden getoond: “Vreselijke anti-joodse symbolen”. CIDI-directeur Esther Voet (lees hier haar speech)  haakte hierop in door aan het incident te herinneren van die dag, waarbij een steen door de ruit werd gegooid van het huis van opperrabbijn Binyomin Jacobs. Zij noemde dit ‘het dieptepunt van antisemitisme’, evenals CvI-directeur Roger van Oordt (lees hier zijn speech) die zich afvroeg: ‘Is dit Nederland anno 2014?’.

VVD-prominent Frits Bolkestein zei in zijn toespraak dat hij zowel Israël als Hamas niet steunt en dat ‘alleen de tweestatenoplossing voor rust en vrede kan zorgen’. “Hamas voert een ‘dictatoriaal bewind in Gaza”, zei hij. Dat was waartegen hij protesteerde, omdat Hamas met de eerdere weigering akkoord te gaan met een wapenstilstand ‘levens opoffert voor eigen politiek gewin’.

De manifestatie verliep, afgezien van een verhitte discussie hier en daar, zonder noemenswaardige incidenten. Een eerder aangekondigde tegendemonstratie was afgelast en er waren geen anti-Joodse symbolen. De Amsterdamse politie arresteerde twee mensen die de Hitlergroet brachten en twee anderen die het woord ‘nazi’ scandeerden. 

Hieronder een korte fotoimpressie van de manifestatie; klik hier voor een lange video.