VS willen UNRWA-mandaat aanpassen

De Verenigde Staten willen het mandaat van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA rigoureus aanpassen. In plaats van dat de organisatie de vluchtelingenstatus van de inmiddels vijf miljoen Palestijnen in stand houdt, dient UNRWA de mensen te helpen te integreren in de landen waar zij momenteel verblijven. Alleen de vluchtelingenstatus van de oorspronkelijke vluchtelingen – waarvan ongeveer twintigduizend nog in leven zijn – zouden de Amerikanen als vluchteling willen blijven erkennen.

E-mails van Jared Kushner – schoonzoon en adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump – zijn in handen gekomen van het blad Foreign Policy. In het bericht roept Kushner op tot een “serieuze poging” UNRWA te ontwrichten. Volgens de adviseur van Trump “bestendigt de VN-organisatie een status-quo, is corrupt en inefficiënt en draagt niet bij aan vrede.”

UNRWA erkent alle nakomelingen van Palestijnen die op de vlucht zijn geslagen bij de stichting van de staat Israel als vluchteling. Zeventig jaar en meerdere generaties later spreekt men daardoor van ongeveer vijf miljoen vluchtelingen. Zij ontvangen allerlei diensten en benodigdheden van de VN-organisatie, zoals onderwijs en voedsel.

Vluchtelingenstatus kunstmatig
Volgens Israel wordt de vluchtelingenstatus – door deze mensen niet te laten integreren in de landen waar zij nu verblijven – kunstmatig in stand gehouden en misbruikt. Met het “recht op terugkeer” proberen de Palestijnen de Joodse staat demografisch tot een einde te laten komen met de influx van de UNRWA-vluchtelingen, zo luidt de kritiek. Het kunstmatig in stand houden van de vluchtelingenproblematiek draagt bij aan het idee dat de staat Israel niet legitiem zou zijn.

Amerikaanse ideeën voor aanpassen UNRWA
In de door Foreign Policy verkregen e-mails wordt ook het idee geopperd om de vluchtelingenstatus van Palestijnen in Jordanië op te heffen. Zo’n twee miljoen Palestijnen genieten in Jordanië de UNRWA-status van vluchteling. Naar verluidt zouden de kosten van het stoppen van de UNRWA-activiteiten door de Golfstaten opgehoest moeten worden. 

In een e-mail van Victoria Croates – adviseur van de Amerikaanse Midden-Oosten gezant Jason Greenblatt – wordt voorgesteld dat UNRWA zichzelf moet opheffen en op moet gaan in de de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR). Deze organisatie is verantwoordelijk voor alle vluchtelingen in de wereld, op de Palestijnen na. 

Van de oorspronkelijke Palestijnse vluchtelingen zijn naar schatting zo’n twintigduizend over. In het Amerikaanse congres ligt een wetsvoorstel op tafel dat ervoor zorgt dat alleen deze eerste generatie – en niet hun generaties aan nakomelingen – door de VS erkend worden als vluchteling. Het voorstel door de republikeinse vertegenwoordiger Doug Lamborn hangt daaraan de consequentie dat UNRWA aanzienlijk minder geld nodig heeft om haar taken te vervullen. Eerder bezuinigde de Trump-administratie al aanzienlijk op de Amerikaanse subsidies voor de VN-organisatie.

Palestijnen veroordelen Amerikaanse voornemens
De Amerikaanse plannen voor UNRWA worden door de Palestijnse Autoriteit veroordeeld. Volgens Nabil Shaath – adviseur van PA-president Abbas – proberen de VS de realiteit te veranderen om zo tegemoet te komen aan eisen van Israel. PLO-vertegenwoordiger Hanan Ashrawi spreekt van een “onverantwoordelijk en gevaarlijk besluit.” Volgens Ashrawi zal de gehele regio lijden als de VS de voornemens doorzetten. In een statement laat de ambtenarij van Abbas weten op te zullen treden tegen samenzweringen die de Palestijnse zaak proberen te eindigen.