Drie doden bij aanslag op Israelische Onafhankelijkheidsdag

Israel werd gisteravond voor de tweede keer binnen één week getroffen door een terroristische aanslag, op de avond na Jom Ha’atsmaoet, de Israelische Onafhankelijkheidsdag. Na de dodelijke beschieting in Ariel, sloegen twee Palestijnse terroristen met een bijl en messen in op feestvierders in de plaats Elad. Hierbij kwamen drie mannen om het leven, en raakten vier mensen gewond.  

Slachtoffers aanslag Israelische Onafhankelijkheidsdag

De dodelijke slachtoffers van de aanslag in Elad: Boaz Gol, Yonatan Habakkuk en Oren Ben Yiftach (vlnr). Vier anderen raakten zwaar gewond. (Families Gol, Habakkuk en Ben Yiftach)

De aanslag vond op twee locaties plaats. In de buurt van het drukke Amphitheater Park en op Ibn Gvirol, de hoofdstraat van het overwegend orthodoxe stadje Elad, vlak buiten Tel Aviv. De feestelijkheden van de Jom Ha’atsmaoet, de Israelische Onafhankelijkheidsdag, waren toen net enkele minuten afgelopen. Twee mannen van Palestijnse afkomst met bijlen en messen vielen iedereen om zich heen aan. Drie mannen, Boaz Gol, Yonatan Habakkuk en Oren Ben Yiftach, zijn aan hun verwondingen overleden. De drie slachtoffers laten samen 16 kinderen achter. Vier anderen raakten (zwaar) gewond. De daders sloegen volgens ooggetuigen op de vlucht nadat twee mannen met een auto een portie kokend hete stoofpot op hen gooiden.

Daders 

De politie heeft de identiteit van de twee Palestijnse aanvallers vastgesteld. Beide zijn afkomstig uit een dorp rond de stad Jenin in de Westelijke Jordaanoever en zijn illegaal Israel binnengekomen door gaten in het veiligheidshek. Ook de daders van de aanslagen in Bnei Brak en Tel Aviv kwamen toen illegaal Israel binnen en waren afkomstig uit de omgeving van Jenin. Hierdoor laait opnieuw de discussie op omtrent de veiligheidsbarrière.  

De twee daders van deze aanslag zijn niet eerder betrokken geweest bij terreuractiviteiten, hebben geen gevangenisstraf uitgezeten en zijn voor zover bekend niet aangesloten bij een terreurorganisatie. De klopjacht is nog in volle gang. Daarom hebben de Israelische veiligheidsdiensten foto’s van de daders verspreid en de bevolking opgeroepen om hun te helpen de aanvallers te lokaliseren. Dit wijst erop dat de twee zich mogelijk nog binnen de Groene Lijn bevinden. Bewoners van Elad worden nog geadviseerd binnen te blijven.  

Golf van terreur 

Sinds eind maart 2022 zijn er al 6 terroristische aanslagen geweest in Israel. Hierbij kwamen 19 Israeli’s om het leven. Om het geweld te stoppen heeft het Israelische leger verschillende operaties gevoerd in de Westelijke Jordaanoever. Dit leidde tot gewelddadige confrontaties waarbij ten minste 26 Palestijnen omkwamen. Ook is het de afgelopen weken al vaker tot grote confrontaties gekomen tussen Palestijnen en Israelische politie op de Tempelberg.   

Als gevolg van de aanslag in Elad hebben Israelische veiligheidsfunctionarissen besloten om de sluiting van de Westelijke Jordaanoever en Gaza te verlengen tot aankomende zondag. De regering had dinsdagmiddag de grenzen met Palestijnse gebieden gesloten op het oog met Jom Hazikaron en Jom Ha’atsmaoet. De sluiting had eigenlijk in de nacht van donderdag op vrijdag opgeheven moeten worden.  

Reacties 

De Israelische premier Naftali Bennett veroordeelde de aanslag en zei: “”Onze vijanden zijn begonnen aan een moorddadige campagne tegen Joden, waar ze zich ook bevinden. Hun doel is om onze geest te breken, maar ze zullen falen. Wij zullen onze handen leggen op de terroristen en op degenen die hen steunen. En zij zullen de prijs betalen”.  

Minister Lapid van Buitenlandse Zaken benadrukte: “Terroristen kunnen ons niet bang maken. De veiligheidstroepen zullen de moordenaars en degenen die hen stuurden oppakken en hen ter verantwoording roepen. We zullen samen blijven vechten voor onze onafhankelijkheid en de veiligheid van de burgers van Israël”.  

Naast Bennett en Lapid, heeft ook de president van de Palestijnse Autoriteit (PA) Mahmoud Abbas de aanslag veroordeeld. Hij benadrukte dat het doden van Palestijnen en Israeli’s alleen maar leidt tot verslechtering van de situatie, terwijl er naar stabiliteit en het voorkomen van escalatie gestreefd moet worden.  

Ook de Franse president Macron, de Europese Unie en enkele ministers van Buitenlandse Zaken, zoals de Amerikaan Antony Blinken, hebben de aanslag en de aanhoudende terreur veroordeeld. In tegenstelling tot de andere veroordelingen heeft alleen de Speciaal Coördinator van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten, de Noorse Tor Wennesland, speciaal Hamas noemde in zijn veroordeling: “Het is verwerpelijk dat Hamas en anderen doorgaan met het verheerlijken en aanmoedigen van dergelijke aanvallen, die de mogelijkheid van een vreedzame toekomst voor zowel Palestijnen als Israeli’s ondermijnen. Iedereen moet geweld veroordelen en opstaan tegen terreur.” 

Hamas en Islamitische Jihad 

Zowel Hamas als de Islamitische Jihad hadden lovende woorden voor de aanslag en noemde het een “heroïsche operatie”. Geen van beide heeft de aanval opgeëist. Hamas verklaarde de aanval als een reactie op de beslissing dat Joodse Israeli’s, na twee weken, weer de Tempelberg mogen bezoeken. Niet-moslims was de toegang tot de Tempelberg voor twee weken ontzegd voor het einde van de Ramadan.  

Afgelopen zaterdag had Yahyah Sinwar, de hoogste leider van Hamas, in zijn speech nog gedreigd voor gewelddadigheden als Israeli’s de Tempelberg weer mogen bezoeken en daar gaan bidden. Zo zei hij: “Laat iedereen die een geweer heeft, het klaarmaken. En als je geen geweer hebt, maak dan je hakmes klaar, of een bijl, of een mes”.