Abbas eist het onmogelijke, Bennett richt zich vooral op Iran

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: JOS HUMMELEN / 27 sep 2021 ABBAS BENNETT IRAN

De ‘Internationale Gemeenschap’ komt bij elkaar in New York. Op deze verschillende fora krijgt Iran het woord, wordt de leider van de Palestijnen gehoord en mag de Israelische minister-president antwoorden. Iran steekt zijn intenties niet onder stoelen of banken, Abbas eist het onhaalbare en Bennett richt zich vooral op Iran.

Foto: Mathias R.R. Reding

 

Waarschuwingen voor Durban IV blijken niet zonder grond

Verschillende landen, waaronder Nederland, hebben de VN-conferentie over racisme geboycot. Eerdere versies werden gekaapt door antisemieten met een duidelijke anti-Israel agenda. Uit angst weer in een situatie en een atmosfeer te komen die niets oplevert, boycotten meer dan dertig landen ‘Durban IV’. Deze angst bleek niet ongegrond. De nieuwe Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir Abdollahian sprak uit dat hij trots was dat zijn land alles op alles zal zetten om het Zionisme ‘totaal te elimineren’. Iran maakt er al geruime tijd geen geheim van dat ‘De Kleine Satan’ van de kaart moet worden geveegd. Het ontwikkelen van nucleaire wapens is in dit licht uiterst zorgelijk.

Veel Afrikaanse landen hebben juist steeds minder een anti-Israel agenda en juichen normalisatie toe. Hierdoor krijgt Israel steeds meer voet aan de grond op het Afrikaanse continent. Voormalig minister-president Benjamin Netanyahu heeft onder andere via de Abraham Akkoorden grote stappen kunnen zetten. 

Abbas werkt aan zijn populariteit 

Op vrijdag 24 September mocht de 85-jarige Mahmoud Abbas op een veel grotere VN-vergadering de wereld toespreken. Op de Algemene Vergadering verraste  de leider van de Palestijnse Autoriteit door te eisen dat Israel zich terug zou trekken tot de grenzen van 1967. Dat is inclusief Oost-Jeruzalem. Hiervoor had Abbas ook een deadline: dit moet binnen 12 maanden gebeuren. Abbas gaf eerder aan dat hij realistisch genoeg is om in te zien dat de regering van Naftali Bennett geen grote stappen gaat maken in het vredesproces, hierdoor was deze oproep verrassend te noemen. Door de realiteit van wat er gebeurt in het gebied, zien experts deze oproep als surrealistisch en opportunistisch. De Palestijnse leider presenteerde een aantal stokken om mee te slaan. Ten eerste zou de PLO de erkenning van de staat Israel intrekken. Ten tweede driegde Abbas aan te kloppen bij het Internationaal Gerechtshof.

Abbas voelde zich verder genoodzaakt om uiterst precaire zaken zoals Palestijnse schoolboeken en het Palestijnse ‘pay for slay‘-systeem te verdedigen. Dit alles zei Abbas vanuit zijn kantoor in Ramallah, met achter hem een foto van Jeruzalem en een misleidende kaart van het gebied. 

“Onder Palestijnen worden de eisen van Abbas gezien als een nutteloze tirade met holle dreigementen die geen enkel effect zal sorteren.”

Abbas geniet weinig steun van de Palestijnen, ook niet op de Westbank. Hij werd in 2005 verkozen, dus in 2009 verliep zijn termijn al. Veel Palestijnen zien de Palestijnse Autoriteit als corrupt, niet effectief en politiek niet realistisch. Dit terwijl de grootste concurrent van de Palestijnse Autoriteit, Hamas, aan populariteit wint. Ongeveer tachtig procent van de Palestijnen op de Westbank en Gaza wil inmiddels dat de stokoude Abbas zijn ontslag indient. De oproep aan Israel om zich ‘terug te trekken’ wordt gezien als zijn poging om een deel van zijn populariteit te herstellen. Echter wordt onder de Palestijnen de eisen van Abbas vooral gezien als een ‘nutteloze tirade’ met holle dreigementen die geen enkel effect zal sorteren.

Hoofdlijn van Bennett’s speech al bekend

De Israelische minister-president Naftali Bennett gaat naar verluid vandaag in zijn toespraak niet echt in op de woorden van Mahmoud Abbas. “Ons zien als een Siamese tweeling met de Palestijnen is fout en niet constructief. Zij zullen geen groot aandeel hebben in mijn speech. Relaties met andere landen zullen niet worden gedefinieerd door hen.” Bennett zal dan ook niet ingaan op het ultimatum van Abbas en vind dat het Palestijns leiderschap zich bezig zou moeten houden met hun eigen mensen en het verbeteren van hun levensstandaard. Hij noemde de aandacht voor Israel ‘obsessief’.

Datzelfde geldt voor de Iraanse leiders. Ook zij hoeven zich wat Bennett betreft niet zoveel bezig te houden met Israel en meer met hun eigen bevolking. Echter zal ‘Iran’ wel veel aandacht krijgen in de speech van Bennett in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Alhoewel hij eerder aan president Joe Biden beloofde zijn beleid inzake de ‘nucleaire deal’ niet te dwarsbomen, zal hij oproepen tot actie ten aanzien van Iran. Bennett zal het perspectief van Israel geven, waardoor duidelijk moet worden dat Israel bezig is met haar eigen veiligheid door het nemen van effectieve maatregelen. En dus niet alleen door speeches en pogingen tot akkoorden. Bennett zal hierbij vermoedelijk benadrukken dat Israel het zich niet kan veroorloven om op anderen te leunen als het gaat om zelfverdediging. 

Een ander belangrijk punt wat Bennett wilt maken is de hypocrisie en de dubbele standaard die de Verenigde Naties erop nahoudt als het gaat om Israel in internationale fora. Israel krijgt een veelvoud aan resoluties te verwerken (ten opzichte van bijvoorbeeld Iran of Noord-Korea) die vervolgens door activisten worden aangehaald als ‘internationaal recht’. De succesvolle opvolging van de Abraham Akkoorden met verschillende landen uit de Arabische wereld geeft Bennett de mogelijkheid om op te roepen tot normalisatie en te wijzen op de vruchten die zodoende geplukt kunnen worden.

Om 15:00 Nederlandse tijd zal Bennett speechen ten aanzien van de hele wereld.