Bahreinse delegatie bijzonder respectvol ontvangen in Israel

Bahreinse activisten, zakenlieden en vertegenwoordigers bezochten Israel en tevens belangrijke plekken in de Oude Stad van Jeruzalem om de banden verder te verstevigen. Zij ontvingen van de Israeli’s een bijzonder warm welkom. De Israelische en internationale pers hield even de adem in toen deze groep islamitische Bahreini bij de Westmuur kwam en een gebed begon. Echter werd dit teken van respect positief opgemerkt en kreeg de delegatie, op deze plek en elders in Israel, een warm onthaal.

Jonge Israelis en Bahreini in Jeruzalem, 2021 (bron: Telegram)

Sinds het sluiten van de Abraham-Akkoorden, worden de banden tussen Israel en Bahrein aangehaald en geformaliseerd. De opening van de Israelische ambassade door minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (Yesh Atid) in Bahrein was al bijzonder warm, maar het eerste bezoek van een Bahreinse delegatie in Jeruzalem was minstens zo bijzonder. De delegatie bezocht Israel maar liefst 12 dagen. Binnen dat bezoek was er één bepalend en kenmerkend moment: de Bahreinse delegatie, bestaande uit louter moslims, bezocht de Westmuur én begon daar te bidden op een open en oecumenische manier. Tussen veel Orthodoxe Joden, gekleed in het zwart, met zwarte hoeden, stonden daar dus mannen in witte gewaden met rode keffiyeh. De negatieve primaire reacties van onwetenden bleven volledig uit. Hoewel sommige aanwezigen de Bahreini negeerden omdat zij zelf druk waren met het gebed waren er ook mensen die contact initieerden. Er werden selfies gemaakt, ouders betrokken de delegatie bij de verschillende bar mitswas en er werd gekletst. Jonge charedische (ultraorthodoxe) schoolmeisjes kwamen zelfs op deze moslims af om hun beste Arabisch te testen. 

Biddende Bahreini bij de Westmuur, Jeruzalem 2021.

Bruggenbouwers

Terwijl de reacties van veel Israëlische Arabieren en Palestijnen heel fel gekant waren tegen het bezoek en de negatieve reacties in Bahrein soms ook niet mis te verstaan zijn, werpen sommigen zich op als bruggenbouwers in het conflict. Het bezoek van de Bahreini werd georganiseerd door een ngo genaamd Sharaka, wat ‘partner’ betekent in het Arabisch. Sharaka werd in 2020 opgericht door Israeli’s nadat de Abraham-Akkoorden werden gesloten. Het doel is om de banden tussen Israeli’s en mensen uit de Golfstaten te verstevigen. Om zodoende meer vertrouwen, vrede en samenwerking te bewerkstelligen. 

De Bahreinse delegatie begon hun reis met een bezoek aan Yad Vashem en met enkele ontmoetingen met Israelis ondernemers, studenten en regeringsfunctionarissen. Bij Yad Vashem was er veel aandacht voor de Holocaust, waarbij de Bahreini lieten weten dat zij daar maar weinig onderwijs over krijgen. Voor hen was het ‘eye-opening’ en zij zagen dan ook zeker de noodzaak van meer Holocausteducatie in Bahrein. Een andere les die men in Yad Vashem leerde is dat men niet de lang moet vasthouden aan grieven uit het verleden. Zo stelde een van hen dat ‘leven in het verleden voorkomt dat we kunnen gedijen in het heden. Het blijven vastklampen aan die grieven zal ons uiteindelijk de kop kosten’.

Naast Jeruzalem werden ook andere heilige plaatsen in Israel bezocht door de Bahreinse delegatie. Waar zij ook kwamen, de Bahreini kregen veel bekijks. Velen, zowel jong als oud, wilden met hen op de foto of hun Arabisch benutten om hen te verwelkomen. In de Joodse wijk van de Oude Stad stuitte zij op een Birthright-groep vanuit de Verenigde Staten, waarmee de culturele uitwisseling nog een extra dimensie kreeg.

De Bahreinse delegatie bij de Westmuur, in de Oude Stad van Jeruzalem, 2021.

In de delegatie waren veel vrouwen meegekomen. Een van de vrouwen die mee was heet Asma Alatwi. Zij studeerde Hebreeuws in Egypte en zette in Shemot Academie op om Bahreini ook kennis te laten maken met Hebreeuws. Ze spreekt zelf zowel Bijbels Hebreeuws als modern Hebreeuws en kan dus gezien worden als een echte bruggenbouwer tussen Israel en Bahrein. Nayla al Meer was verrast door de vriendelijke open houding van de Israeli’s gedurende de ‘trip van haar leven’, zoals ze het zelf omschreef. Fatema Al Harbi vertelde dat zij gedurende haar jeugd over de slechte kanten van Israel had gehoord, maar dat zij nu zelf eens een kijkje wou nemen. Ze wilde met haar eigen ogen de werkelijkheid aanschouwen, en zag vele Arabieren die vredig in Israel leven.

Het bezoek van de Bahreini laat zien dat vrede, tolerantie en co-existentie zeker een plaats hebben in het Midden-Oosten. Ondanks culturele en religieuze verschillen is er ruimte voor open gesprek, open dialoog en samenwerking. Dit Bahreinse bezoek kan een glimp zijn van een hoopvolle nieuwe toekomst in de regio.