Bahreinse kroonprins wil input in Amerikaanse gesprekken met Iran

De Bahreinse kroonprins Salman bin Hamad Al Khalifa wil dat bondgenoten van de Verenigde Staten input hebben in de Amerikaanse gesprekken die mogelijk met Iran gaan plaatsvinden. Dat meldt hij na een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Eerder deze maand maakte de regering van de Amerikaanse president Joe Biden bekend dat het terug wil keren naar onderhandelingen met Iran over diens atoomprogramma. In 2018 zette toenmalig president Donald Trump een streep door de Amerikaanse steun voor het nucleaire akkoord (JCPOA) met de Islamitische Republiek en stelde opnieuw sancties in. Het Iraanse regime gaat steeds verder met het schenden van de afspraken in het JCPOA, en inmiddels hebben de overige ondertekenaars het geschilmechanisme in werking gezet.

Als Biden gaat onderhandelen met het Iraanse regime is de deelname van regionale bondgenoten van groot belang, zo stelt de kroonprins die tevens premier van Bahrein is. Tijdens een telefoongesprek donderdag met de Israëlische premier Netanyahu wees Salman op het belang van de veiligheid en stabiliteit in de regio. 

Eerder deze week werd gemeld dat Israël en de VS een strategische werkgroep naar verluidt nieuw leven in blazen om te spreken over inlichtingen omtrent het Iraanse atoomprogramma. Deze werkgroep was ten tijde van president Barack Obama in het geheim opgezet om strategie uit te stippelen omtrent het Iraanse atoomprogramma en geschillen te bespreken.

Volgens i24NEWS is Israël tevens in onderhandeling met Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein om een alliantie op te richten. De gesprekken over een alliantie zouden in reactie op de toenemende Iraanse dreiging zijn – zowel het nucleaire programma als het voortdurend steunen van milities en terreurbewegingen in de regio.

Een dergelijke alliantie zou vooral met de deelname van Saoedi-Arabië opvallend zijn, daar het koninkrijk geen diplomatieke betrekkingen met Israël kent. Naar verluidt zou echter wel sprake van clandestiene banden zijn, en recent zou een ontmoeting tussen de Israëlische premier Netanyahu en de Saoedische kroonprins Bin Salman hebben plaatsgevonden.

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de Amerikaanse luchtmacht door Iran gesteunde milities in Syrië getroffen, zo meldt het Pentagon. Bij de luchtaanval zijn “meerdere faciliteiten bij een grensovergang getroffen die door een aantal door Iran gesteunde militante groeperingen gebruikt worden”. Het gaat om een vergeldingsaanval in antwoord op recente raketaanvallen op coalitietroepen in Irak. Een Filipijnse aannemer kwam bij een van deze raketbeschietingen om het leven.

Het gaat om de eerste militaire actie onder Biden. “President Biden zal optreden om het Amerikaanse personeel en het personeel van de coalitie te beschermen. Tegelijkertijd hebben we op een weloverwogen manier gehandeld om de algehele situatie in zowel Oost-Syrië als Irak te de-escaleren,” aldus het Pentagon. De luchtaanval kan opgevat worden als een signaal dat ook al de Amerikaanse regering bereid is naar de onderhandelingstafel terug te keren, het niet zomaar Iran met alles weg zal laten komen.