Banden worden aangehaald tussen Israël en de VAE

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 2 sep 2020 VAE

Twee weken nadat president Donald Trump bekend maakte dat Israël en de Verenigde Arabische Emiraten diplomatieke banden zouden aangaan, zijn nu de eerste tekenen hiervan zichtbaar. Het lijkt er meer en meer op dat beide landen meer willen dan een puur diplomatieke vrede.

Eergisteren vertrok een vlucht van El Al vanaf luchthaven Ben-Gurion, en vloog via het Saoedische luchtruim naar Abu Dhabi. Passagiers waren onder andere Amerikaanse en Israëlische politici en functionarissen, waaronder Jared Kushner en Meir Ben-Shabbat. Ook vlogen journalisten van onder andere Haaretz en de Jerusalem Post mee. Na aankomst begonnen de delegaties van Israël en de VAE onder leiding van de Amerikanen enkele rondetafelgesprekken over het aangaan van economische en civiele banden. Zo werd er door Meir Ben-Shabbat en Sheikh Tahnoon bin Zayed gesproken over het aangaan van bancaire contacten, het starten van directe vluchten tussen Abu Dhabi en Tel Aviv, het openen van ambassades en samenwerken om het coronavirus te bestrijden.

Hoewel de Emiraten enkele dagen voor de aankomst van de Israëlische delegatie de boycotwet had afgeschaft, lieten zij ook blijken dat hun steun voor de Palestijnen niet afgenomen was. Ondanks dat zij nu de normalisatie met Israël waren gestart, blijft de VAE vasthouden aan de Palestijnse eisen. Ook was de VAE helder in haar oppositie tegen een annexatie van gebieden in de Westelijke Jordaanoever, en stelde dat met deze deal de mogelijke annexatie van tafel was, iets wat later weer door Israëlische politici werd ontkend. Emiratische functionarissen stellen echter garanties te hebben gekregen van de VS.

Het ‘nieuwe normaal’ in de Emiraten betekende ook dat de Israëlische gasten konden genieten van een koosjer banket, dat de lokale Joodse gemeenschap samen met de Israëlische delegatie kon bidden en dat Israëlische journalisten onder andere het Louvre Abu Dhabi en de Sheikh Zayed moskee kon bezoeken.

Premier Netanyahu was niet mee naar de Emiraten, maar sprak via een videoverbinding wel met de Israëlische delegatie en later met enkele Emirati’s. In deze gesprekken sprak hij over de economische mogelijkheden van een ‘warme vrede’. Ook nodigde hij de delegatie van de Verenigde Arabische Emiraten uit om naar Israël te komen, waar ‘een rode loper op hen zou wachten’. Opvallend is daarmee te vermelden dat aldus Israëlische media Netanyahu in 2018 al de Emiraten had bezocht om te praten over vrede en mogelijke diplomatieke betrekkingen.