Botsingen in Jeruzalem na middaggebed

Protesten tegen de geplaatste detectiepoorten bij de toegangswegen tot de Tempelberg, zijn uitgemond in rellen. Volgens de politie gooiden relschoppers stenen naar de aanwezige veiligheidstroepen. Volgens hulporganisatie de Rode Halve Maan zijn er meer dan honderd gewonden. Zover bekend zijn er twee Palestijnen omgekomen.

De detectiepoorten waren geplaatst nadat drie Arabische mannen vorige vrijdag vanaf de Tempelberg een aanval op de Israelische politie hadden uitgevoerd. Bij deze aanslag kwamen twee agenten om. De veiligheidsmaatregelen zijn tegen het zere been van moslims die op de berg willen bidden. De waqf, die de religieuze autoriteit over de plek heeft, ziet de maatregelen als een schending van de status quo.

Onder andere de waqf had een oproep gedaan om vandaag massaal tegen de metaaldetectors te protesteren, door middel van gebed buiten de Tempelberg. Vrijdag is de heilige dag voor moslims. Slechts een minderheid van de bidders ging de Tempelberg op, de rest volgde de oproep van de waqf en bleef buiten.

Vrezend voor escalaties, hadden de Israelische veiligheidsdiensten vandaag extra voorzorgsmaatregelen genomen. De Oude Stad en nabijgelegen straten waren afgesloten voor verkeer. Mannen jonger dan 50 jaar, op lokale inwoners na, mochten het historische centrum van Jeruzalem niet in. Duizenden agenten zijn opgetrommeld om de stad te bewaken. Bussen met islamitische pelgrims zijn tegengehouden en teruggestuurd.  

Ook had de politie tijdelijke checkpoints op toegangswegen tot de Oude Stad opgezet. Na controle mochten vrouwen, kinderen en mannen ouder dan 50 jaar hier doorheen. Volgens een woordvoerder van de politie werd de wachtrij echter onrustig toen een aantal Knessetleden van de Arabische Lijstpartij aankwamen. Volgens de gendarmerie zorgde hun komst voor extra spanningen.

Na het middaggebed escaleerde de situatie. Er werd met stenen naar aanwezige agenten gegooid. De politie beantwoordde de relschoppers met waterkanonnen en flitsgranaten. Volgens de Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, zijn er meer dan honderd gewonden gevallen bij de onrusten. Bij de protesten, die ook vele Arabische wijken besloegen, zijn zover bekend twee Palestijnen omgekomen.

Bij de protesten werden ook antisemitische leuzen geroepen. Zo was er onder andere Khaybar ya yahud te horen, waarmee naar de slag bij Khaybar in 629 werd gerefereerd. Toen overwon het leger van Mohammed de joodse stam in Khaybar.

 

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ma’an News Agency, Ynet